Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Opettajien kehittämä bisnestutkinto myytiin Meksikoon

Haaga-Heliassa katsotaan kohti tulevaisuutta, sanovat Meksikoon myydyn koulutusohjelman johtaja Anne-Mari Karppinen ja rehtori Teemu Kokko.
Kyseessä on yksi ensimmäisistä Suomesta ulkomaille viedyistä kokonaisista ammattikorkeakoulututkinnoista.
Elokuussa 15 kansainvälistä opiskelijaa aloitti Meksikon Querétarossa sijaitsevassa Mondragónin yliopistossa täysin suomalaisen tutkinnon.
 
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanditason International business -tutkinto on yksi ensimmäisiä kokonaisia tutkintoja, jotka on myyty Suomen rajojen ulkopuolelle.
 
– Suomella on niin vahva koulutusbrändi, että täkäläinen pedagogia kiinnostaa. Meidän opettajillamme on ollut valtava työ kehittää koulutusohjelma. Se on vaatinut tulisieluista intoa, rehtori Teemu Kokko kiittelee.
 
Opettajat ovat olleet päävastuussa muun muassa tutkinnon opetussuunnitelman ja -menetelmien kehittämisestä. Ops on sama kuin Helsingissä järjestettävässä vastaavassa tutkinnossa.
 
Tutkinto on mukautettu Meksikon oloihin, erityisesti sen yritysmaailmaan tarpeisiin. Querétarossa on muun muassa monikansallisia autofirmoja ja avaruusteknologiaa.
 
– Työmäärä on ollut valtata, kun on sopeutettu sekä meksikolainen että suomalainen lainsäädäntö ja säädökset yhteen, Kokko huomauttaa.
 
 
Opettajat takaavat laadun
 
Opetuksen laadun varmistamiseksi suomalaiset opettajat ovat lisäksi kouluttaneet meksikolaisia opettajia.
 
Joka lukukauden alussa Suomesta matkustaa paikan päälle opettajia starttaamaan koulutusta yhdessä meksikolaisten kanssa. Ensimmäisenä perehdytyksen aloittanut palaa Suomeen viikon sisällä.
 
– Menijöitä olisi niin paljon, että kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan, koulutusohjelman johtaja Anne-Mari Karppinen sanoo.
 
– Tämä kertoo siitä, että opettajat ovat todella innostuneet tekemään tätä.
 
Etukäteen on määritetty muun muassa se, miten paljon läksyjä tulee antaa mistäkin kurssista. Tulevat tentit lähetetään Suomeen tarkistettavaksi jo ennen kuin ne teetetään opiskelijoilla.
 
Jokaisella meksikolaisella opettajalla on lisäksi Haaga-Heliassa yhteysopettaja, jolta voi aina kysyä ja jota pitää konsultoida esimerkiksi arvosanoja annettaessa.
 
Laadun hallinnan lisäksi Haaga-Helia tarjoaa opetusohjelman kehittämisen. Opiskelun tukipalvelut sen sijaan tarjoaa Mondragónin yliopisto.
 
– Yhteistyö on ollut suorastaan ällistyttävän mutkatonta, Karppinen sanoo.
 
 
Hot spot -ajattelulla maailmalle
 
Meksiko valikoitui paikaksi, koska yliopistoon oli jo valmiiksi yhteyksiä.
 
– Hot spot -ajattelussa keskitytään tietyille alueille kuten Latinalaiseen Amerikkaan. Se auttaa kohdentamaan koulutusvientiä, rehtori Teemu Kokko kertoo.
 
Haaga-Helia ei usko enää voivansa kasvaa kotimaassa, joten katse on suunnattu tiukasti myös ulkomaille.
 
– Koulutusvientiä on järkevää tehdä partnereiden kanssa. Tämä on meille oppimisprosessi siinä missä meksikolaisillekin. He ovat esimerkiksi todella hyviä markkinoimaan tutkintojaan, Karppinen sanoo.
 
Se on hyvä, sillä seuraavaa lukuvuotta uudessa ohjelmassa markkinoidaan parhaillaan uusille opiskelijoille. Tähtäimessä on laajentaa 15 hengen pilottiryhmä 25 opiskelijan ryhmäksi. Tällöin tämän lukukauden nollatulos vaihtuisi jo 20 prosentin katteeseen.
 
Kansainvälisiä opiskelijoita houkutellaan koulutusohjelmaan muun muassa sillä, että opiskeluohjelmaan kuuluu joidenkin viikkojen opintojaksoja sekä Suomessa, Kiinassa että Brasiliassa.
 
– Kyllähän me asutaan talossa, jota jatkuvasti remontoidaan, Kokko tiivistää.
 
Mahdoton ajatus ei ole sekään, että tulevaisuudessa Haaga-Helialla olisi oma toimipiste ulkomailla.
 
Teksti ja kuva: Salla Hongisto
null