Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Neuvottelujohtaja perusti koulun ennen järjestöuraansa – seuraavaksi hän eksyy kalastustarvikeliikkeisiin

JUKOn pitkäaikainen neuvottelujohtaja Risto Kangas on jäämässä pois päivätöistä syyskuun aikana. Hän astui järjestömaailmaan nelikymppisenä noviisina ja eteni opettajan humanismilla neuvottelujohtajaksi.
Vuosi 1989 oli merkittävä. Silloin 35-vuotiaalle Risto Kankaalle syntyi kolmas tytär, vaimon kanssa ostettiin tontti omakotitaloa varten Klaukkalasta ja luokanopettajan pesti vaihtui rehtorin suuriin saappaisiin.

Risto pääsi perustamaan Syrjälän koulua Nurmijärven Klaukkalaan. Hän ehti johtaa sitä useampia vuosia ja työskenteli samalla pääluottamusmiehenä.
 
Sitten tuli lama, ja kaikki kunnan työntekijät joutuivat pakkolomalle. Ristosta alkoi tuntua, että kahden työtehtävän intressit vetivät liikaa eri suuntiin. Vuonna 1997 hän siirtyi OAJ:lle työmarkkina-asiamieheksi.
 
– Olin hieman yli nelikymppisenä melko noviisi järjestömaailmassa, hän kertoo.
 
Risto pääsi opettajan humanistisella otteella kuitenkin pitkälle: syksyllä 2003 yhteyspäälliköksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOon ja neljä vuotta myöhemmin JUKOn neuvottelujohtajaksi.
 
– Ystävien tukea ja apua ei pidä unohtaa ja aina voi ”tähtien asentokin” vaikuttaa työuralla etenemiseen.

Risto sanoo, että johdettavien ymmärtäminen on nykyisin kaikki kaikessa.
 
– Niin saadaan jokaisesta parhaat puolet esiin. Dream teamissä jokaisella on oma pelipaikkansa, Risto summaa.

Neuvotteluissa käydään kauppaa

Riston teesit neuvotteluihin ovat simppelit. Vaikeissakin tilanteissa on tärkeää, että osapuolten kesken vallitsee asiallinen keskusteluyhteys. 
 
– Se ei vain toimi, että osapuolet huutavat pää punaisena omia esityksiään. Molempien osapuolten pitää saada neuvotteluista jotakin. Tavoitteiden yhteensovittaminen voi olla todella hankalaa.

Risto kuvaileekin neuvotteluja kaupankäynniksi. Karrikoidusti palkansaajapuoli myy työvoimaa mahdollisimman hyvällä hinnalla. Työnantajapuoli taas haluaisi sen käyttöönsä mahdollisimman halvalla.

– Ei se tietenkään näin yksinkertaista ole, mutta esimerkki kuvaa sitä, miksi neuvotteleminen on erittäin haastavaa.

Neuvottelija onnistuu, jos omalle puolelle jää käteen jotain sellaista, joka vaikuttaa vielä vuosien jälkeen, esimerkiksi omat sopimusoikeudet tai palkkausrakenteen uudistus.
Pikavoitot kun tuppaavat katoamaan nopeasti.
 
Syyskuusta alkaen Riston tilalla JUKOssa neuvottelee toiminnanjohtaja Maria Löfgren. Risto jättää mieluusti tehtävät Marialle.
 
– Olemme tunteneet jo pitkään ja meillä on samanlainen huumorintaju. Voimme keskustella asioista hyvin suoraan, Risto kiittelee.
 
Enää ei ole kiire minnekään
 
Kalastusta, mökkeilyä, sauvakävelyä, murtsikkahiihtoa ja paljon, paljon kirjoja. Näillä työorientoitunut Risto on tähän asti tasapainottanut arkeaan. Eläkkeellä niillekin on enemmän aikaa.

– Hetken aikaa aion vain katsoa kaikessa rauhassa, mitä kaikkea tässä voisikaan tehdä. Lastenlapsia ja puutarhaahan voi hoitaa loputtomasti, hän virnistää.
 
Konsertteihin ja teatteriesityksiin on jo hankittu lippuja. Risto saatetaan tavata myös heräteostoksilta kalastustarvikeliikkeissä. Niistä kun voi tarttua mukaan jotakin tarpeellista – tai vähemmän tarpeellista.
 
Eläkkeellä ei tarvitse hosua syyspuuhien parissa. Vielä vime syksynä Risto joutui työkiireiden vuoksi siirtämään juuri puunatun veneensä talviteloille sadepäivänä. Vene oli matkan jäljiltä yltä päältä ravassa.
 
Tänä vuonna Risto voi valita aurinkoisen päivän veneen siirtämiseksi. Ehkä hän juo jopa kupposen kahvia tekemisen lomassa.
 
Risto Kangas 
  • Täyttää joulukuussa 63 vuotta
  • Koulutukseltaan luokanopettaja, työskennellyt myös rehtorina.
  • Aloitti OAJ:n työmarkkina-asiamiehenä vuonna 1997. Siirtyi JUKOon yhteyspäälliköksi syksyllä 2003 ja neuvottelujohtajaksi vuonna 2007.
  • Harrastaa kalastusta, mökkeilyä ja lukemista. Kesäklassikkona Leo Tolstoin Sota ja rauha, ohessa Risto Volasen Suomen synty ja kuohuva Eurooppa.
  • Perheeseen kuuluu vaimo, kolme tytärtä ja kaksi lastenlasta.
Lue lisää JUKOn toiminnasta: Sopiva joukko
 
Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Nina Karlsson
null