Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

SAMKille kallis lasku laittomista irtisanomisista

Satakunnan ammattikorkeakoulu tuomittiin satojen tuhansien eurojen korvauksiin laittomista irtisanomisista. SAMK tuomittiin maksamaan vuoden palkka kolmelle opettajalle. OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen pitää SAMK:n toimintaa edesvastuuttomana.
Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK tuomittiin maksamaan kolmelle opettajalle yhteensä 170 000 euron korvaukset perusteettomista irtisanomisista ja kahdelle heistä myös laittomista lomautuksista.
 
Opettajien oikeudenkäynti- ja muut kulut mukaan luettuna hintalappu prosessista kohoaa SAMKille 270 000 euroon. SAMKin menetyksiin lisätään vielä sen omat oikeudenkäyntikulut ja korot.
 
OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen penää vastuuta SAMKin henkilöstöjohdolta. Opettajien korvaukset ovat pois SAMKin toiminnasta ja viime kädessä veronmaksajan kukkarosta.
 
– SAMKissa on ollut ja on edelleenkin vireillä käräjillä ja hovioikeudessa useita riitajuttuja, joten onhan tämä edesvastuutonta henkilöstöpolitiikkaa ja myös verovarojen käyttöä. Ei niin voi toimia, että ensin tekee laittomuuksia, sitten maksaa laskun ja yhä jatkaa samankaltaista toimintaa. Yhtiössä pitää katsoa peiliin, ja etsiä vastuullisia henkilöitä sieltä, Mustonen sanoo.
 
Kukin opettajista oli työskennellyt SAMKissa jo 90-luvulta alkaen. Kahden opettajan lomautusilmoitukset annettiin vuonna 2014 samalla päivämäärällä kuin kaikkien kolmen irtisanomisilmoitukset. Tätä Satakunnan käräjäoikeus ”selkeänä” osoituksena siitä, että lomautuksilla SAMK pyrki ainoastaan kiertämään opettajien irtisanomissuojaa.
 
SAMK rikkoi prosessissa käräjäoikeuden mukaan myös uudelleensijoitusvelvoitettaan, sillä se oli palkannut irtisanottujen opettajien tehtäviin uusia opettajia. Toisin sanoen irtisanomisen perustetta ei ollut, kun työhön tarvittiin joka tapauksessa tekijät.
 
SAMKin mukaan se on joutunut sopeuttamaan toimintaansa koko 2010-luvun, kun rahoitus on pienentynyt ja rahoituksen perusteet ovat muuttuneet. Vetoamista pienenevään rahoitukseenkaan Mustonen ei täysin niele.
 
– Kyllähän nämäkin ovat olleet erittäin etupainotteisia ja hätiköityjä reaktioita rahoitusmuutoksiin, kun kuitenkin on jouduttu palkkaamaan uusia tekijöitä samoihin tehtäviin. Sen sijaan kyseeseen tuleekin mielikuva, että kalliimmista opettajista on vain säästösyistä haluttu päästä eroon.
 
Teksti: Matias Manner
Kuva: 123RF
null