Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Hallitus julkisti 10 vuoden sisäilmaohjelman – OAJ odottaa ripeitä toimia

Valtioneuvosto julkisti Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelman torstaina 3.5. OAJ odottaa, että toimissa edetään nopeasti.
OAJ on tyytyväinen hallituksen sisäilmaohjelmaan.
 
– Nyt ministeritkin myöntävät, että sisäilmaan sairastuneiden hoitopolut ja sosiaaliturva eivät ole kunnossa. Nämä asiat on korjattava heti, OAJ:n erityisasiantuntija Riina Länsikallio toteaa.
 
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että terveydenhuollon pitää hoitaa potilaat asiallisesti ja työterveyshuollon toimia paremmin kuin ennen.
 
– Oireet on otettava vakavasti sekä terveydenhuollossa että työpaikoilla ja sisäilmasta sairastuneille on tarjottava ajoissa terveydelle sopivat työtilat, Länsikallio sanoo.
 
 
Pitkä tervehdyttämissuunnitelma
 
Terveet tilat 2028 -ohjelman on laatinut pääministeri Juha Sipilän nimittämä parlamentaarinen työryhmä. Ohjelman tavoitteena on tervehdyttää julkiset rakennukset ja tehostaa sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta.
 
Terveet tilat 2028 -ohjelman toivotaan helpottavan sisäilmaongelmia muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa. Kymmenvuotisen ohjelman aikana kiinteistönhoidon ja terveysalan asiantuntijat arvioivat säännöllisesti rakennusten kunnon, käyttötarkoituksen sopivuuden ja käyttäjien kokemukset.
 
Jo ohjelmakauden alussa luvataan tehostaa tukea ja neuvontaa sisäilmasta oireileville ja sairastuneille. Lisäksi selvitetään, miten sosiaali- ja terveydenhuolto voi tukea ihmistä nykyistä paremmin.
 
 
Hoitopolut ja sosiaaliturva kuntoon
 
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa, että terveydenhuollon palvelupolut avataan, vakavammin oireilevien kuntoutusta kehitetään ja sairastuneiden sosiaaliturvaa parannetaan laajasti. Kenenkään ei pitäisi joutua jäämään pois työelämästä tai opinnoista sisäilmaongelmien vuoksi.
 
Ehdotus Terveet tilat 2028 -ohjelmaksi valmistui joulukuun puolivälissä. Sitä kritisoitiin kovaa ja laajasti. Luonnoksesta annettiin 200 lausuntoa, yhtenä myös OAJ:n lausunto.
Palaute on otettu huomioon lopullisessa esityksessä.
 
OAJ kiittää kiinteistöjen käyttöön, rakentamisen vastuita, hankintaa ja rakennusalan osaamista koskevia ehdotuksia. Uutta rahaa sisäilmaongelmien korjaamiseen ei kuitenkaan ole luvattu.
 
 
Kunnilla vielä parannettavaa
 
Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen totesi, ettei kuntien valtionosuuksia ole leikattu ja siksi kunnilla on kykyä hoitaa sisäilmaongelmat kuntoon. Julkisen rakennuskannan korjausvelan pienentäminen on tärkeä ohjelman tavoite.
 
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi, että kuntien on välittömästi puututtava oppimisympäristöjen sisäilmaongelmiin.
 
– Suuretkaan kunnat eivät ole tehneet tähän mennessä tarpeeksi näiden asioiden eteen. Uudelleen rakennettavaa ja peruskorjattavaa on paljon. Rakennusten kunnosta, korjauspäätöksistä ja terveyshaitoista on kerrottava avoimemmin kuin tähän saakka, Länsikallio sanoo.
 
OAJ on vaatinut parempaa hoitoa ja kuntoutusta sekä oikeus-, vakuutus- ja sosiaaliturvaa sisäilmasta sairastuneille. Kevään kehysriihen yhteydessä OAJ ehdotti, että valtio lisäisi parikymmentä miljoonaa euroa vuodessa sisäilmaongelmien korjaamiseen. Rahaa ei ole kuulunut.
 
Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelmasta raportoidaan vuosittain hallituksen vuosikertomuksessa eduskunnalle. Lisäksi hallitus tekee kautensa lopussa raportin siitä, miten ohjelman toimeenpano on hallituskauden aikana edennyt.
 
Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelma löytyy valtioneuvosto.fi -sivuilta
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
 
Lue myös
 
null