Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Tärkeä linkki: Yhteysopettaja vie viestiä yksityiseen päiväkotiin

Yhteysopettajat ovat erityisen tärkeitä edunvalvonta- ja järjestötiedon välittäjiä yksityisissä päiväkodeissa, joissa harvoin on luottamusmiehiä. Jenni Hyttinen sai uudessa yhteysopettajakirjeessä tietoa muun muassa suunnittelu-, arviointi ja kehittämisajan parannuksista.
Päiväkodinjohtaja ja lastentarhanopettaja Jenni Hyttinen on toiminut päiväkotinsa yhteysopettajana viitisen vuotta. Hän työskentelee espoolaisessa Everstinkadun päiväkodissa, jossa on 36 lasta ja yhteensä 7 työntekijää.
 
Hyttinen sai tällä viikolla Espoon lastentarhanopettajayhdistykseltä yhteysopettajakirjeen, jossa on tietoa uusista sopimuksista ja muuta ajankohtaista varhaiskasvatusasiaa. Siinä kerrotaan muun muassa lastentarhanopettajien suunnittelu-, arviointi- ja kehittämisaikaan tulleista parannuksista. Niin sanottua sak-aikaa koskeva ohje on yksityisissä päiväkodeissa samanlainen kuin kunnissa.
 
”Jäämme helposti pikkuisen syrjään”
 
Jenni Hyttisen mielestä kirjeen tieto on hyödyllistä. Samoja asioita ei välttämättä kuule muuta kautta.
 
– Me yksityisissä päiväkodeissa jäämme helposti tiedonsaannissa pikkuisen syrjään, Hyttinen miettii.
 
Sähköpostikirjeen lähettäminen yhteysopettajille on paikallisyhdistysten ja lastentarhanopettajayhdistysten tehtävä. Kirje lähetetään yksityisiin päiväkoteihin yhteysopettajille ja usein myös muille niissä työskenteleville jäsenille.
 
Jos et ole saanut sinulle kuuluvaa kirjettä, ota yhteyttä paikallisyhdistykseesi tai paikalliseen lastentarhanopettajayhdistykseesi. Yhteysopettajakirje lähetetään muutaman kerran vuodessa.
 
Lisää yhteysopettajia tarvitaan – "ei vie paljoa aikaa”
 
OAJ toivoo, että yksityisiin päiväkoteihin saataisiin lisää yhteysopettajia. Yhteysopettajaksi voi ryhtyä ilmoittautumalla paikallisyhdistykseen.
 
Hyttisen mukaan yhteysopettajan tehtävä ei vie paljoa aikaa eikä voimia. Samassa päiväkodissa on hänen lisäkseen ainoastaan yksi toinen OAJ:n jäsen. Pienille yksityisille päiväkodeille onkin tyypillistä, että oajläisiä ei ole montaa.
 
– ­Lähinnä välitän OAJ:ltä ja Espoon lastentarhanopettajayhdistykseltä tulevia sähköposteja eteenpäin toiselle jäsenelle. Jos on esimerkiksi mielenkiintoista infoa tai koulutuksia, mietiskelemme niitä yhdessä.
 
Jenni Hyttinen ryhtyi yhteysopettajaksi, koska yhteyshenkilön rooli tuntui päiväkodinjohtajasta luontevalta. Esimiestyön ja yhteysopettajuuden yhdistäminen on sujunut mutkattomasti.
 
Hän on tyytyväinen yhteistyöhön Espoon lastentarhanopettajayhdistyksen kanssa.
 
– Ei ole ollut tarvetta olla sinne kovin paljoa yhteydessä, mutta luotan, että tarpeen vaatiessa tukea saisi hyvin.
 
Teksti: Heta Lievonen
null