Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Tarvaalan kyläkoulu on Vuoden koulu 2018

Tarvaalan kyläkoulun opettaja Aino Heikkinen, johtajaopettaja Leena Riihimäki sekä opettajat Inkeri Riihinen ja Jari Tenokoski pitävät aina tarvittaessa spontaaneja palavereja koulun käytävällä.
Lasinen aapiskukkoveistos saa kunniapaikan Saarijärven Tarvaalan koulun hyllyltä, kun kyläkoulun väki ottaa yhdessä vastaan OAJ:n Vuoden koulu -tunnustuksen.
Keskellä kauneinta Järvi-Suomea Tarvaalan kyläkoulussa ilo ja ylpeys näkyy kaikkien kasvoilta. Vuoden koulu -tunnustus kannustaa jatkamaan työtä, jonka tuloksia on omassa kunnassa ihailtu jo pitkään. Vahva me-henki ja ehyt koulupolku ovat 62 oppilaan ja neljän opettajan koulun supervoimat.
 
Täällä osataan hyödyntää kyläkoulun vahvuudet ja osallistaa koko yhteisö: vanhemmat, kyläyhdistys, urheiluseura, lähiseudun oppilaitokset.

Työpari koko kouluajan

Johtajaopettaja Leena Riihimäki korostaa, että yhteistyö varhaiskasvatuksen sekä samassa pihapiirissä toimivan esiopetuksen kesken pohjustaa ehyen koulupolun rakentamista.

– Haluamme tehdä koulusta matalan kynnyksen kohtaamispaikan varsinkin alle kouluikäisille lapsille. Kehitämme monin eri keinoin isosisko- ja isovelihenkeä, joka auttaa jokaista turvallisesti eteenpäin.

Tärkeää on etenkin työparityöskentely ja tiimityö. Ne edistävät myös uuden opetussuunnitelman toteuttamista. Suunnitelmallinen eriyttäminen ja ohjaus taas tukevat oppilaiden omia vahvuuksia ja yksilöllisyyttä.

– Jokaisella oppilaalla on alakoulun alusta loppuun asti nimetty työpari, joka vaihtuu kuukausittain. Kouluvuoden aikana kaikki tekevät töitä kaikkien kanssa ja saavat tukea myös kummioppilailtaan.

Koulun lakkautus edessä

Tämänpäiväisessä juhlassa on myös haikeat sävynsä.

– Meillä on enemmän oppilaita kuin missään Saarijärven kyläkoulussa, ja tulevienkin vuosien oppilasmäärät on taattu. Lakkautus on kuitenkin edessä viimeistään vuonna 2023, kun Saarijärven keskustaan valmistuu uusi suuri peruskoulu, Leena Riihimäki kertoo.
 
Hän itse jää tämän lukuvuoden päätyttyä eläkkeelle.

 
Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti
 
  • OAJ jakaa Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -tunnustuksen vuosittain. Se on kunnianosoitus tasokkaalle suomalaiselle koulutus- ja kasvatusjärjestelmälle sekä arvokkaan opetus- ja kasvatustyön tekijöille.
  • Tunnustuksesta kilpailtiin tänä vuonna 28. kerran. Vuoden kouluksi Tarvaalaa ehdotti koulun vanhempainyhdistys. Viime kevään voittaja oli Rovaniemen kaupungin kansalaisopisto.

Teksti: Marja Puustinen
Kuva: Kristiina Kontoniemi
null