Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Urasammosta vauhtia uralle

Akava parantaa korkeakoulutettujen työllistymispalveluja. Pohjois-Pohjanmaalla pyörähti käyntiin Urasampo, jossa myös OAJ on mukana.
Erityisasiantuntija Tuovi Manninen kertoo, että OAJ tahtoo osaltaan parantaa jäsentensä työllistymistä ja työelämävalmiuksia. Tänä keväänä käynnistyi Urasampo, jossa OAJ ja muut akavalaiset järjestöt tarjoavat työllistymistä edistäviä palveluja korkeakoulutetuille.
 
– Urasammon palveluihin voivat osallistua kaikki korkeakoulutetut, jotka kaipaavat uutta nostetta työuralleen. Mukana voi olla niin työttömiä kuin uutta työtä hakevia, Manninen sanoo.
 
Pohjois-Pohjanmaalla toimivassa Urasammossa ja Varsinais-Suomessa toimivassa Urapurjeessa on mukana korkeakouluja, kuntia ja akavalaisia ammattiliittoja.
 
 
Taustalla kovat koulutusleikkaukset
 
Koulutusleikkaukset ovat vaikuttaneet radikaalisti opettajien työllisyystilanteeseen. Manninen muistuttaa, että yyteitä käydään oppilaitoksissa ympäri Suomen.
 
– Urasammon ja Urapurjeen kautta haluamme olla mukana helpottamassa opettajien tilannetta.
 
Vuoden alussa tuli voimaan työttömien aktiivimalli, jossa työttömyysturva laskee, ellei työtön ole osoittanut riittävää aktiivisuutta työllistymisessään. Kevään kehysriihessä hallitus linjasi, että myös osallistuminen ammattiliittojen työllistymistä edistäviin palveluihin luetaan aktiivitoimeksi.
 
– Vielä ei tiedetä, mikä nimenomainen koulutus luetaan aktiivitoimiin, Manninen sanoo.
 
 
Koulutuksia myös livenä verkossa
 
Urasampo järjestää urakoulutuksia, ryhmätoimintaa ja muita tilaisuuksia, jotka auttavat korkeakoulutettuja osaajia työllistymään tai eteenpäin urallaan. Keskeiset koulutukset järjestetään webinaareina, joita voi seurata verkossa live-lähetyksinä.
 
OAJ:n lisäksi Urasammon taustalla vaikuttavat Insinööriliitto, Tekniikan akateemiset,  Akavan Erityisalat, Suomen Ekonomit, Tradenomiliitto, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut. Hanketta hallinnoi Pohjois-Pohjanmaan omatoimisen työllistymisen tuki PPOTTY ry.
 
Urasammon rahoitukseen osallistuvat myös Oulu, Kajaani, Ylivieska, Kemi, Tornio, Raahe, Kempele, Liminka ja Ii sekä Oulun ja Lapin yliopistot, Oulun, Kajaanin ja Lapin ammattikorkeakoulut sekä Centria ammattikorkeakoulun Ylivieskan yksikkö. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Urasammolle ESR-rahoituksen.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: 123RF
 
 
OAJ:n urapalveluista tukea muun muassa työnhakuun
null