Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

OAJ riitautti ensimmäiset ammatilliset eläkeiät

Ensimmäiset ammatilliset eläkeiät nousivat kolmella kuukaudella. OAJ riitautti Kevan päätöksen.
Ammatilliset eläkeiät nousivat viime vuonna OAJ:n vastustuksesta huolimatta. Ensimmäiset ammatilliset eläkeiät täyttyivät tänä keväänä.
 
Keva on tehnyt ennakkopäätöksen, joka oli oletettu. Sen mukaan tänä keväänä ammatillisen eläkeiän saavuttaneiden eläkeikä nousee kolmella kuukaudella lain mukaisesti. OAJ on riitauttanut päätöksen.
 
Työmarkkinalakimies Kai Kullaa kertoo, että OAJ on valittanut Kevan päätöksestä työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan. Asia käsittely kestää puolisen vuotta.
 
– Todennäköisesti asia hävitään sielläkin. Jos näin käy, eläkeiän nostosta valitetaan vakuutusoikeuteen, missä asian käsittely kestää noin vuoden.
 
 
Valitustie käydään loppuun saakka
 
Kansallisen valitustien jälkeen jäljellä on enää Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Kullaa lupaa, että OAJ vie eläkeiän noston sinne saakka niin kuin on luvannut.
 
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä Kullaa ei osaa ennakoida. Jos keissi voitetaan, Suomi joutuu muuttamaan lainsäädäntöään ja palauttamaan ammatilliset eläkeiät ennalleen. Samalla valtio joutuu maksamaan korvausta niille ihmisille, jotka ovat tällä välin joutuneet pidentämään eläkeikäänsä.
 
– OAJ hoitaa ammatillisten eläkeikien riitauttamisen ja kertoo jäsenilleen, miten prosessi etenee. Yksittäisen jäsenen ei tarvitse itse tehdä mitään tämän asian eteen, Kullaa sanoo.
 
Valitusprosessissa on esimerkkitapauksina kaksi OAJ:n jäsentä. Lisäksi muutkin kunta-alan järjestöt käyvät samaa riitaa jäsentensä puolesta.
 
 
Iso periaatteellinen kysymys
 
Ammatillisen eläkeiän säilyminen on ollut OAJ:lle iso periaatteellinen kysymys. Järjestö on tehnyt hartiavoimin töitä estääkseen ammatillisen eläkeiän noston. 
 
– Kun lakimuutos OAJ:n vastustuksesta huolimatta hyväksyttiin, OAJ lupasi hoitaa asian loppuun asti ja näin myös teemme, Kullaa sanoo.
 
Ammatillinen eläkeikä koskee joitakin tuhansia OAJ:n jäseniä, jotka ovat valinneet ammatillisen eläkeiän viimeistään vuonna 1999. Nuorimmat heistä ovat 1960-luvun alkupuolella syntyneitä.
 
– Jos ei muista, onko itse valinnut ammatillisen eläkeiän, asian voi tarkistaa Kevasta, Kullaa neuvoo. 
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: 123RF
 
Lue myös nämä:
null