Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Varhaiskasvatuslaki viimein maalissa – OAJ:ltä kiitosta 127 kansanedustajalle

Varhaiskasvatuslaki hyväksyttiin tänään eduskunnan täysistunnossa. OAJ on tehnyt vuosia työtä varhaiskasvatuslain uudistamiseksi ja iloitsee päätöksestä.
Tänään eduskunta antoi äänestyksessä vahvan tuen uudelle varhaiskasvatuslaille äänin 127–45. Laki tulee voimaan 1.9.2018 .
 
– Eduskunnan vahvan tuen turvin on hyvä lähteä nostamaan henkilöstön koulutustasoa. Yliopistojen on otettava yhteiskunnallinen koulutustehtävänsä nyt tosissaan, sillä koulutusmääriin tarvitaan pysyvä ja tuntuva lisäys, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo.
 
Laki vahvistaa pedagogiikkaa ja varhaiskasvatuksen laatua. Henkilöstön osaaminen nousee ja ammattinimikkeet täsmentyvät. Yliopistokoulutuksen saaneita lastentarhanopettajia on päiväkodeissa tulevaisuudessa nykyistä enemmän.  
 
Eduskunnassa myös vastustusta henkilöstön koulutustason nostolle
 
Eduskunnan sivistysvaliokunta antoi mietintönsä hallituksen esityksestä varhaiskasvatuslaiksi 19. kesäkuuta, ja OAJ piti mietinnön sisältöä hyvänä.
 
Eilen tiistaina eduskunnan täysistunnossa kuultiin monia puheenvuoroja sekä hallituksen lakiesityksen puolesta ja että sitä vastaan.
 
Puheenvuoroissa kiinnitettiin huomiota siihen, että lakiesityksestä puuttuu esimerkiksi lapsen oikeus hänen tarvitsemaansa tukeen sekä suhdeluvun ja subjektiivisen oikeuden palauttaminen vuoden 2015 tasolle. Sosiaalidemokraattien kansanedustaja ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson esitti edustaja Pilvi Torstin kannattamana hallituksen lakiesityksen hylkäämistä.
 
– On hämmentävää, kuinka joissain kommenteissa vieläkin painottui varhaiskasvatuksen näkeminen hyvin pitkälti vain perheiden hoitopalveluna, keskustelua seurannut OAJ:n erityisasiantuntija Auli Setälä toteaa.
 
Myös erityisasiantuntija Kirsi Sutton on sitä mieltä, että varhaiskasvatuksen ja kotihoidon vastakkainasettelu olisi syytä jo 2000-luvun Suomessa lopettaa.
 
Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Hanne Salonen
 
 
null