Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Vakalaki ei ole leikin loppu – päiväkotien ovet auki päättäjille

Vieläkö joku päättäjistä luulee, että pedagogiikka on sitä, että lapset pakotetaan pulpetin ääreen? Kansanedustajat pääsevät nyt kurkistamaan varhaiskasvatuksen arkeen, josta leikki ei katoa mihinkään, vaikka laki muuttuu.
Kansanedustajia kutsutaan ensi maanantaista lähtien katsomaan, mitä päiväkodeissa tapahtuu. Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja ja OAJ:n kolmas varapuheenjohtaja Anitta Pakanen toivoo, että mahdollisimman moni ottaa kutsun vastaan.
 
– Päättäjien kuuluu tietää, mitä uusi varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri tarkoittaa nyt, kun uusi varhaiskasvatuslaki on hyväksytty ja varhaiskasvatus liitetty viimeistä sinettiä myöten osaksi koulutusjärjestelmää.
 
Kansanedustajat voivat tehdä asioita yhdessä lasten kanssa ja keskustella henkilöstön kanssa uuden lain toteutumisesta ja varhaiskasvatuksen pedagogiikasta.
 
Tehtävät selkiytyvät
 
Uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan syyskuun alussa. Pakanen harmittelee, etteivät kaikki kansanedustajat vieläkään tiedä, mistä laissa on kyse. Jotkut väittävät, että leikki loppuu, kun pedagogiikka korostuu. 
 
– Leikki ei katoa mihinkään. Päinvastoin, sen merkitys korostuu entisestään. Oppiminen tapahtuu leikin kautta, Pakanen sanoo.
 
Hän muistuttaa, että uuden lain myötä tehtävänkuvat varhaiskasvatuksessa selkiytyvät. Varhaiskasvatuksen opettajat vastaavat siitä, että pedagogiset prosessit toteutuvat kaikessa, mitä päivän aikana tehdään.
 
Kansanedustajat päiväkodeissa -teemaviikkoja vietetään 20.8.-16.9. Kampanjan toteuttavat yhdessä eduskunnan sivistysvaliokunnan kanssa Lastentarhanopettajaliitto ja Kuntaliitto.
 
Yhteistyötä on tarkoitus jatkaa siten, että joka toinen vuosi kansanedustajat vierailevat päiväkodeissa ja joka toinen vuosi kouluissa.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Veikko Somerpuro
 
Lue myös nämä:
 
null