Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Kuntaväki kurkisti tulevaisuuteen – kisa osaajista kiihtyy

Petri Lindroos Lappeenrannan kaupungintalolla työmarkkinaseminaarissa.
Kuntien välisessä kisassa pärjäävät ne, jotka kouluttavat työntekijöitään, huolehtivat työehdoista ja maksavat kunnon palkkaa.
Se, kuinka työstä palkitaan, on keskeistä nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, kun kunnat kisaavat osaavista työntekijöistä. Voittajia ovat ne, jotka huolehtivat henkilöstönsä osaamisesta.
 
– Palkitsemiseen ja työsuhteen pysyvyyteen pitää kiinnittää erityistä huomiota, jos halutaan pitää kiinni osaavista ihmisistä, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos totesi Lappeenrannassa perjantaina.
 
Koulutus takaa laadun
 
Kunta-alan toimijat, kuntapäättäjät, virkamiehet ja henkilöstön edustajat kokoontuivat tämän viikon torstaina ja perjantaina päätapahtumaansa Lappeenrantaan pohtimaan muun muassa kuntien kilpailukykyä.
 
Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että koulutettu henkilöstö on laadun tae. Mitä osaavampi henkilöstö, sitä laadukkaampi tulos.
 
– Kunnissa on huolehdittava siitä, että rahaa riittää myös henkilöstön täydennyskoulutukseen, Lindroos sanoi.
 
Julkinen lisää hyvinvointia
 
Lindroos muistutti, ettei julkisen sektorin kilpailukykyä voi suoraan verrata yksityiseen, koska koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen tulokset näkyvät usein vasta pitkän ajan kuluttua. Se on kuitenkin varmaa, että julkisen sektorin työ vaikuttaa merkittävästi ihmisten hyvinvointiin.
 
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta totesi, että vahva julkinen sektori lisää kansalaisten turvallisuuden tunnetta. Kansainvälisten tutkimusten mukaan ihmiset ovat tyytyväisimpiä maissa, joissa on vahva julkinen sektori.
 
– Tulevaisuuden kunta vastaa kasvatuksesta ja koulutuksesta, jotka ovat ihmisten hyvinvoinnin kannalta keskeisiä asioita, Lindroos sanoi.
 
Kuntien on syytä Lindroosin mukaan pitää hyvää huolta myös luottamusmiehistään.
 
– Heitä tarvitaan, kun kunnat kamppailevat muutosten keskellä.
 
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Arttu Muukkonen
null