Opetusalan Ammattijärjestö

Tiedotteet

Hallituksen koulutusleikkaukset uhkaavat viedä 9 500 työpaikkaa

Tänään varmistuneet yli 850 miljoonan euron koulutusleikkaukset näkyvät jokaisen lapsen ja nuoren oppimisessa lähivuosina. Opetuksen laatu ja määrä kärsivät kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n mukaan jopa 9 500 työpaikkaa uhkaa hävitä opetus- ja kasvatusalalta.

– Suomalainen koulutusjärjestelmä on jo tehostettu äärimmilleen ja jopa sen yli, ainakin ammatillisessa toisen asteen koulutuksessa. Nyt olemme sellaisella rajalla, jossa joudumme jättämään taaksemme huikeat oppimistulokset ja koulutuksen tasa-arvon. Myös opettajien ammatin arvostus ja vetovoima uhkaavat rapistua, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Koulutusleikkausten takia ryhmäkoot suurenevat kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta alkaen. Luukkaisen mukaan muutokset ovat merkittäviä erityisesti pienimpien lasten ryhmissä.

– Eniten kärsivät ne, joilla on oppimisvaikeuksia ja heikko kielitaito. Yksittäinen lapsi ja nuori saa osaavan opettajan tukea jatkossa entistä vähemmän. Myös opetustuntien ja opiskelijapaikkojen määrät vähenevät. Näillä eväillä on turha odottaa uutta nousua, vaikka opetushenkilöstö on tehnyt ja tekee kaikkensa.

Samaan aikaan maan hallitus kertoo tavoittelevansa työllisyyden parantamista.

– Onko hallitus tullut ajatelleeksi, että työ se on opettajankin työ? Osaamisen alasajo tarkoittaa, että tuhansia oppimisen ja koulutuksen huippuasiantuntijoita uhkaa töiden katoaminen, Luukkainen toteaa.
Jos esimerkiksi varhaiskasvatuksen säästöehdotukset toteutetaan irtisanomisina, ne merkitsevät 2 300 työntekijän vähentämistä. Mikäli ammatillisen koulutuksen leikkaukset tehdään juustohöylällä, kyse on 3 000 opettajan työpanoksesta, mutta jos ne kohdistuvat pelkästään opetukseen, ne vastaavat 3 900 opettajan vuosikeskipalkkaa.

Puheenjohtaja Luukkainen on esittänyt koulutusta rakennemuutoksen erityisalaksi, sillä etenkin ammatillinen koulutus mullistuu perustuksia myöten samalla kun rahoitusta leikataan rajusti.

– Ydintehtävästä eli oppimisen edistämisestä ei ole varaa tinkiä yhtään. Lisäksi on varmistettava, että opettajien muutosturvasta huolehditaan, jotta yhteiskuntamme ei hukkaa opettajien tärkeää osaamista. OAJ on ollut ja on jatkossakin aloitteellinen turhien rakenteiden ja byrokratian vähentämiseksi. Kiitokseksi opetus-, kasvatus- ja tutkimusala näyttää saavan vain leikkauksia ja raippaa.

Tänään hallituksen budjettiriihessä päätetyt leikkaukset toteutetaan vuoteen 2019 mennessä. Tällä viikolla hallitus heitti palkansaajien nieltäväksi myös ison työehtojen heikennyspaketin.

null