Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Vaaliasialla ärhäkkä Äpy

Mirja Hallikainen tekee OAJ:n Äänekosken paikallisyhdistyksen Äpyn riveissä töitä sen eteen, että valtuustoissa istuisi ensi kevään kuntavaalien jälkeen entistä enemmän koulutuksen puolustajia.
Koulunmäen yhtenäiskoulun matematiikanopettaja ja JUKOn pääluottamusmies Mirja Hallikainen tietää, että uudessa kunnanvaltuustossa opettajien äänen pitää kuulua entistä selvemmin.
 
Edellisten kuntavaalien alla OAJ:n Äänekosken paikallisyhdistys Äpy järjesti paneelin ja kutsui eri puolueide ehdokkaita syömään.
 
– Keräsimme jäsenistöltä huolenaiheita ja kerroimme niistä kuntavaaliehdokkaille. Jotakin samantapaista teemme myös ensi huhtikuun vaalien alla. Suunnitelmat kehkeytyvät parhaillaan. Some olisi ihana valloittaa ja saada sitä kautta sana leviämään, Mirja uumoilee.
 
Äpyssä riittää potkua. Yhdistyksen tehokas toiminta esti opettajien lomautukset vuonna 2012. Yhdistys muistuttaa päättäjiä siitä, että uudet opetussuunnitelmat vaativat satsausta keskusteluun ja opettajien kouluttamiseen. Pätkähommien sijaan halutaan pitkiä virkasuhteita.
 
– Kaikkiaan pullat ovat hyvin uunissa. Jyväskylän lukioissa on jo 40 opiskelijan jättiryhmiä, mutta Äänekoskella ei niin suuria ryhmiä ole. Meillä myös erityisopetus on hyvin resursoitu.
 
Pari vuotta sitten Äänekoskella juhlittiin uuden päiväkodin avajaisia.
 
– Huonokuntoisia kouluja on yritetty korjata, mutta kaupungissa on huomattu, ettei se oikein toimi, joten nyt rakennetaan uutta. Lukio siirtyy ensi vuonna uusiin tiloihin, ja suunnitteilla on useampi alakoulu.
 
Ay-tehtävät kutkuttavat Hallikaista, koska hän haluaa olla perillä asioista.
 
– Näissä hommissa riittää haastetta, opinpaikkoja, tukea ja ystäviä vaikka millä mitalla. Jos opettajat valittavat, ettei heillä ole paikkaa keskustella, kutsun heidät yhdistykseen.
 
Omaa Maailman opettajien päivän ohjelmaa Äänekosken yhdistys ei tänä vuonna järjestä. Sen sijaan Äpy kehottaa opettajia lähtemään Jyväskylään 4.10. kuuntelemaan, mitä puheenjohtaja Olli Luukkaisella on sanottavaa.

Vinkkejä valmistumassa
  • OAJ kannustaa yhdistyk­siään järjestämään kuntavaaleihin liittyviä tapahtumia.
  • Ideoita tapahtumien järjestämiseen löytyy OAJ:n tuottamasta sähköisestä kuntavaalimateriaalista, joka on saatavissa jäsensivuilta Maailman opettajien päivään 5. lokakuuta mennessä.
  • Jokainen opettaja voi jakaa OAJ:n kuntavaalivideoita netissä ja sosiaalisessa me­diassa.
Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Kristiina Kontoniemi
 
Juttu on julkaistu Opettaja-lehdessä 16/2016
null