Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Edunvalvontaa ilon kautta

OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja Markku Tikkanen korostaa myönteisyyttä.
OAJ On the Road -kiertue käynnistyi tänään Hyvinkäällä.
Positiivisen kautta. Se on motto, jolla Hyvinkään paikallisyhdistys ja Uudenmaan alueyhdistys tekevät edunvalvontatyötään.
 
– Usein ammattijärjestöjä syytetään ei-sanan toistelusta, me teemme toisin, OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja Markku Tikkanen sanoo.
 
Esimerkiksi hän antaa leikkimielisen Leijonan luola -ohjelman kaltaisten tilanteiden järjestämisen. Sellaisten, joissa ”myydään” koulutusta siitä päättäville. Tikkanen esitteli vinkkejään myös OAJ:n Instagram-videolla.
 
Hyvinkäällä pyyhkii hyvin
 
Syksyn ensimmäisessä OAJ On the Road –tapahtumassa Hyvinkään kauppakeskus Willassa pohdittiin koko opetuksen kirjoa.  Erityisesti puhuttivat kuntien tulevaisuus, tuen tarve oppitunneilla ja opettajien jaksaminen työkuormassa.
 
Hyvinkäällä asiat ovat yleiseen taloustilanteeseen verrattuna kuitenkin hyvin. Leikattu on, mutta lomautuksilta on vältytty. Yhteistyö kaupungin virkamiesten ja päättäjien välillä sujuu, kertoo OAJ Hyvinkään puheenjohtaja Johanna Heikkilä.
 
– Täällä on yhdessä tekemisen meininki, vaikka aina voikin parantaa, Heikkilä kiittelee.
 
Johanna Heikkilä
 
Toimivan yhteistyön taustalla on pitkäjänteinen ja aktiivinen vaikuttamistyö. Paikallisyhdistys itse kutsuu kaupunginvaltuuston ja opetuslautakunnan tapaamiseen vähintään kerran vuodessa. Kaupunginjohtaja on halunnut tulla tapaamisiin mukaan.
 
Toiveena on, etteivät ryhmäkoot kasvaisi. Viime syksystä alkaen ryhmäkokoja on hivutettu ylös perusopetuksen puolella. Heikkilä itse opettaa kakkosluokkaa ja musiikkia Hakalan koulussa. Parhaimmillaan luokassa on 28 oppilasta.
 
– Ikään katsomatta kaikilla pitää olla mahdollisuus saada riittävästi tukea. Nyt pitäisi olla panostamisen aika, Johanna Heikkilä sanoo.
 
 
Väkeä runsaasti liikkeellä
 
OAJ:n tempaus sai runsaasti liikkeelle paikallisia päättäjiä ja alueen kansanedustajia. Koulutuksesta ja kasvatuksesta kaikilla asteilla olivat keskustelemassa kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok), Leena Meri (ps), Johanna Karimäki (vihr), ja Joona Räsänen (sd).
 
Nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Pietari Kokko totesi, että lukiolaisten pitää itsekin ottaa vastuuta opiskelustaan. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistutti, että lukio ei saa olla vain peruskoulun jatke, jonne mennään, kun muualle ei pääse.
 
Hyvinkään opetuslautakunnan puheenjohtaja Ossi-Pekka Ollikainen muistutti, että laadukas  opetus ja varhaiskasvatus ovat tärkeitä vetovoimatekijöitä kunnalle. Hänen mielestään opettajilla on oltava tarpeeksi työaikaa jakotunteihin ja opetuksen suunnitteluun.
 
Illan jäsentilaisuudessa oli 130 osallistujaa.
 
Seuraavaksi OAJ On the Road matkaa Ivaloon, Lappeenrantaan, Kuusamoon, Kokkolaan ja Jyväskylään. Kierros huipentuu Maailman opettajien päivänä 5.10. Helsingissä järjestettävään kansanedustajien tapaamiseen.
 
Teksti: Salla Hongisto ja Riitta Korkeakivi
Kuvat: Salla Hongisto
null