Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Sampossa pidetään kiinni lähiopetuksesta

Eni Vitikainen ja Sanna Kettunen keskustelivat koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen ajankohtaisista asioista Lappeenrannan Kansalaistorilla.
OAJ On the Road -kiertue pysähtyi keskiviikkona Lappeenrannassa. Pinnalla oli ammatillisen koulutuksen tulevaisuus leikkausten ja reformin ikeessä. Pilvistä löydettiin kuitenkin hopeareunus: muutoksen matkaan hyppääminen.
Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus huolettaa syystä, mutta Etelä-Karjalassa on ollut tapana tarttua toimeen. Saimaan ammattiopisto Sampo käy aktiivisesti ammatillisen koulutuksen reformia ja leikkauksia päin.
 
– Napakoitakin keskusteluja on käyty, mutta työnantaja on kuullut viestimme, kiittelee Sampon pääluottamusmies Sanna Kettunen, joka on myös OAJ Etelä-Karjalan hallituksen jäsen.
 
Paikallinen OAJ haluaa pitää tiukasti kiinni Sampon lähiopetustunneista. Niitä Sampon 4 200 opiskelijalla on jokaisella keskimäärin 30 tuntia viikossa. Lähiopetuksen vähentäminen uhkaisi opettajien työpaikkoja ja heikentäisi opetuksen laatua.
 
– Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille lähiopetus on tärkein tukitoimi.
 
Opettajia on Sampossa tällä hetkellä noin 400, joista päätoimisia on 272. Pätevien opettajien osuus on maan huippuluokkaa. Tämäkin halutaan säilyttää yhteisymmärryksessä.
 
Saimaan ammattiopisto Sampo on Etelä-Karjalan alueellinen ammattioppilaitos. Seudun ammattiopistot keskitettiin Imatralla, Lappeenrannassa ja Ruokolahdella 2000-luvun alkuvuosina samaan koulutuskuntayhtymään, joka Sampoa pyörittää.
 
Irtisanomisia vältetään leikkauksista huolimatta
 
Sampon toimintamenoista on leikattu viime vuodesta jo nelisen miljoonaa euroa, eli 10 prosenttia.
 
Rehtori ja koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lehmusvaara kertoo, että säästöjä on haettu monista pienistä puroista. Esimerkiksi uusia opetusryhmiä on suurennettu parilla oppilaalla.
 
– Meillä on ollut periaate, että ketään ei irtisanota ja lähiopetuksen tunneista pidetään kiinni, Lehmusvaara selittää.
 
Seuraavien vuosien aikana pitäisi napsaista vielä toiset neljä miljoonaa, jonka jälkeen menot ovat noin 31 miljoonaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus kun vähenee ensi vuonna 13,5 prosentilla, vajaaseen 26 miljoonaan.
 
Nyt karsitaan aikuisopiskelijoiden aloituspaikoista. Paikkoja oli tänä vuonna haussa 554, mutta ensi vuonna määrä on tarkoitus pudottaa parin vuoden takaiselle tasolle, 500:n tuntumaan.
 
– Yksikään ala ei ole katoamassa Sampon opetustarjonnasta, eikä opettajia olla korvaamassa ohjaajilla, rehtori vakuuttaa.
 
Sampolainen muutosjohtaminen saa kiitosta OAJ:n aktiiveilta.
 
– Siihen on todella panostettu, samoin laatuun. Tästä suuret kiitokset Sampolle, OAJ Etelä-Karjan alueasiamies Eni Vitikainen kiteyttää
 
Reformi tuntuu
 
Ammatillinen reformi tulee voimaan vuonna 2018, mutta Sampo on jo askeleen edellä. Ensi vuonna oppilaitoksen joihinkin koulutuksiin voi jo hakea yhteishaun lisäksi ympäri vuoden. Tämä on yksi reformin muutoksista.
 
Lisäksi Sammossa alueen oppilaitokset ovat jo yhdessä oppilaitoksessa.
 
– Nyt on tarve hitsata aikuisten ja nuorten koulutus entistä paremmin yhteen koko henkilöstön voimin, Sanna Kettunen kannustaa.
 
Reformi antaa mahdollisuuden oikoa turhia päällekkäisyyksiä. Esimerkiksi Sampo järjestää käytännössä metsäkoneen kuljettajakoulutuksen Ruokolahdella, mutta Tampereen seudun ammattiopisto Tredu hoitaa koulutuslinjan yhteishaun ja todistukset. Sammolla ei ole oikeutta järjestää kyseistä koulutusta.
 
– Tällaiset pitää saada pois. Ministeriö on nyt ainoa, joka jarruttaa, Lehmusvaara huomauttaa.
 
 
Teksti ja kuva: Salla Hongisto
 
Lisää kiertueen tunnelmia:
null