Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

OAJ:n kuntapäättäjätestin läpäisseet: sivistys on investointi tulevaisuuteen

Kaija-Leena Savijoki (vas.), Satu Vesala ja Merja Mäkisalo-Ropponen olivat OAJ:n kuntapäättäjätestin nopeimmat vastaajat.
Kolme ensimmäisten joukossa OAJ:n kuntapäättäjätestin läpäissyttä ehdokasta kertovat, miksi he lähtivät ehdolle, ja millaisena he näkevät koulutuksen ja kasvatuksen roolin kuntapolitiikassa.
OAJ:n kuntapäättäjätestin avulla ehdokkaat voivat selvittää itselleen ja äänestäjille, kuinka vankkumattomia koulutuksen puolustajia he ovat.
 
Ensimmäisten joukossa testiin vastasi kolme taustoiltaan erilaista kuntavaaliehdokasta: ensimmäistä kertaa valtuuston yrittävä lastentarhanopettaja, toisen kauden erityisopettaja-valtuutettu sekä konkari, toisen kauden kansanedustaja ja isomman kaupungin valtuuston puheenjohtaja.
 
Testin läpäisseiden nimet julkaistaan OAJ:n kuntavaalisivuilla lähempänä vaaleja. He saavat myös Opetuksen puolustaja -sertifikaatin, joka voidaan liittää vaikkapa omaan some-kuvaansa.
 
Kysyimme ensimmäisten joukossa listalle päässeeltä kolmikolta, mikä sai heidät lähtemään ehdolle ja aloittamaan kampanjansa näin hyvissä ajoin ­– ja tietysti sitä, mihin he haluaisivat valtuutettuina erityisesti vaikuttaa.
 
Säästöt ja sote haastavat koulutuksen ja kasvatuksen
 
Oulun valtuustoon ensimmäistä kertaa keskustan riveistä pyrkivän lastentarhanopettajan Satu Vesalan mukaan kuntapäättäjien on ymmärrettävä koulujen ja varhaiskasvatuksen arkea.
 
– Oulun taloustilanne on heikko ja huolettaa, että tulevina vuosina säästöjä tehdään väärästä paikasta niin, että varhaiskasvatuksen ja opetuksen laatu kärsii, hän sanoo.
 
Kaikki kolme ehdokasta korostavat sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen, sote-uudistuksen, aiheuttamaa myllerrystä kuntien tehtävissä ja rahoituksessa.
 
– Kuntien tehtävistä ja rahoituksesta yli puolet siirtyy maakuntaan. Haluan olla vaikuttamassa siihen, että opetus ja sivistys nousevat niille kuuluvaan arvoon, sanoo toista kautta Hämeenlinnan valtuustossa istuva luokan- ja erityisopettaja Kaija-Leena Savijoki (kok).
 
Toisen kauden kansanedustaja ja neljännen kauden joensuulaisvaltuutettu Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) kokee kaksoisroolin valtakunnan ja paikallistason politiikassa hyödyllisenä.
 
– Kansanedustajan työssä on tärkeää tietää, mitä kuntatasolla tapahtuu. Joensuussa ollaan siirtymässä uuteen kuntarakenteeseen, kun sosiaali- ja terveystoimi siirtyy "Siun Soteen". Koen tärkeäksi olla vaikuttamassa siihen, millaiseksi uusi Joensuu muodostuu.
 
Sivistyskunta ei pysy pystyssä ilman tukea
 
Ehdokkaat kokevat, että heidän asiantuntemustaan tarvitaan sivistykseen liittyvien kysymysten juurruttamisessa valtuustoihin.
 
– Lapsiin ja nuoriin panostaminen on nähtävä investointina tulevaisuuteen, eikä pelkkänä kulueränä. Jos tämän saisi iskostettua kaikkien päättäjien ymmärrykseen, niin emme aiheuttaisi samanlaista laskua tulevaisuuteen kuin mitä 1990-luvun laman aikana tehtiin, Mäkisalo-Ropponen sanoo.
 
Kuluja valtuutettujen päätettäväksi kuitenkin tulee, ja ne pitäisi osata asettaa tärkeysjärjestykseen.
 
– Hämeenlinnalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa on runsaasti sisäilma- ja kosteusvaurioita. Ne pitää saada korjattua, minkä lisäksi opetussuunnitelmauudistukseen on myös varattava riittävät resurssit, toteaa Savijoki.
 
Oma ammatti liittyy vahvasti myös Vesalan kuntavaalitavoitteisiin.
 
– Kyllä ne sivistykseen liittyvät. Tukea tarvitsevien tulee saada tukea ja opettajilla pitää olla mahdollisuus täydennyskoulutuksiin. Haluan, että Oulusta tehdään esimerkillinen sivistyskunta.

 
Ehdokkaat liikkeellä hyvissä ajoin
 
Kaikki kolme ehdokasta ilmoittautuivat puolueensa listalle yli puoli vuotta ennen vaaleja ja olivat ensimmäisten joukossa vastaamassa OAJ:n kuntapäättäjätestiin. Kuinka pitkää ja kiivasta kampanjaa he oikein tekevät?
 
Savijoki perustelee aikaista starttia sillä, että ehdokkaana on tärkeää tehdä itsensä tutuksi äänestäjille.
 
– Kuntalaisten kannalta on tärkeää saada riittävän aikaisin tieto, millainen oma ehdokas on ja miten hän ajattelee. Oma kampanjani on aika lailla kotikutoinen. Siinä ei mennä suurella rahalla, vaan sydämellä, Savijoki sanoo.
 
Ensimmäistä kertaa ehdolla olevalle Vesalalle vaalityö on ennen kaikkea uuden opettelua.
 
– Kaikki on minulle uutta. Olen lähtenyt opettelemaan rauhassa vaaleihin liittyviä asioita ja pohtimaan tulevaa kampanjaa. Ihan asiallisen kampanjan ajattelin pitää, loan heittoa ei ole luvassa, hän hymähtää.
 
Kansanedustaja Mäkisalo-Ropposelle asetelma on tietenkin päinvastainen, koska kokemusta päätöksenteosta on kertynyt jo vuosia kunnan ja valtion tasolta.
 
– Koen, että oma roolini on tukea uusia ehdokkaita vaalityössä. Minusta on rehtiä omaa valtuustoryhmää, muita ehdokkaita ja myös äänestäjiä kohtaan ilmaista aikomuksensa tarpeeksi ajoissa.
 
Kuntavaalitestiin pääset täältä.
Tutustu myös OAJ:n kuntavaalitavoitteisiin osoitteessa ääniopetukselle.fi
 
Teksti: Matias Manner
null