Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Siestakerhoilla kavereita ja opettamisen oppia

Espoon Niittykummun koulussa vietetään päivittäin siestaa. Siesta on keskellä koulupäivää oleva välitunti, joka kestää 60 minuuttia. Jo parin vuoden ajan oppilaat ovat saaneet pitää kerhoja siestan aikana. Kerhoissa oppii uusia asioita esimerkiksi ruuanlaittoa, temppuja, leikkejä, kieliä, koodausta, tanssia… ja yhteishenkeä. Asioita tehdään yhdessä.
Miksi siestakerhoihin kannattaa mennä? Siksi, että siellä on hauskaa, saa kavereita ja voi oppia uusia asioita.
 
Miksi siestakerhoja kannattaa pitää? Siksi, että on kiva opettaa; saa kerrankin olla itse opettaja oppilaan sijasta. Siestakerhon pitäjänä oppii muun muassa suunnittelemaan ja valmistelemaan opetusta, kantamaan vastuuta ja opettamaan.

Siestakerhoilla voi vähentää kiusaamista saamalla uusia kavereita, innostumalla erilaisista asioista sekä tutustumalla ja luottamalla muihin oppilaisiin. 
 
Siestakerhojen aikataulu
 
Niittykummun koulupäivä koostuu 60 minuutin mittaisista oppimismoduleista, jotka on sijoitettu 45 minuutin oppimisjaksoihin ja 15 minuutin virkistykseen.
 
Virkistysosiot on koottu yhteen niin, että aamulla on yksi pieni tauko kello 10–10.15 ja siesta kello 11–12. Useimpina päivinä se sisältää myös ruokailun, mutta ruokavuorot on toteutettu niin, että kaikilla luokilla on joka viikko myös ihan ”ehjä tunnin siesta” ilman ruokailua. Iltapäivällä on vielä yksi vartin virkistys niille, joilla on pitkä päivä (kello 13.30–13.45).

Oppilaiden päivä piteni siestan myötä vartilla ja opettajille tuli siestaan 15 minuutin jakso, joka ei ole opetusta (ei kaikkina päivinä, riippuu aloitusajasta suhteessa lopetusaikaan). Tuo vartti on joko suunnitteluaikaa, tai sitten on mahdollista pitää kerhoa/valvoa oppilaiden kerhoa ja saada 15 minuutin ajasta palkka kerhotuntina (neljä kerhovalvontaa = yksi kerhotunti). 
 
Siesta-aikaan pyörii myös aikuisten eri tiimien ja ryhmien sekä oppilaskunnan haaraosastojen kokouksia. Tässä valvontavuorot ovat suuressa roolissa. Mietimme aina etukäteen eri tiimeille mahdollisuuden kokoontua siestalla.

Maija Sinisalo, rehtori
Niittykummun koulu, Espoon kaupunki
 
null