Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Kustavi teki varhaiskasvatuksesta osin maksutonta

Moni kunta höylää varhaiskasvatuksesta, mutta Kustavi ui vastavirtaan. Maksuton varhaiskasvatus voi olla kunnalle vetovoimatekijä, arvioi OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi.
Kustavi aikoo tarjota kaikille varhaiskasvatuspalvelujen käyttäjille maksutonta pedagogista varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa – lapsen ikään katsomatta. Maksuton varhaiskasvatus alkaa vuoden alussa.
 
– Kustavi haluaa taata kaikille lapsiperheille tasavertaisen mahdollisuuden varhaiskasvatukseen elintasosta ja sosioekonomisesta statuksesta riippumatta, kunnan sosiaalisihteeri Marika Lehtinen täsmentää.
 
Lisäksi Kustavi porrastaa niiden lasten päivähoitomaksuja, jotka ovat päivähoidossa yli 80 tuntia kuussa.
 
Uudistuksen myötä päivähoitomaksut korkeimmassa maksuluokassa puolittuvat vuoden alussa 290 eurosta 145 euroon kuussa. Tällaista summaa maksaa esimerkiksi sellainen perhe, jossa molemmat vanhemmat käyvät kokopäivätyössä ja heillä on kaksi lasta.
 
Kunnalle merkittävä vetovoimatekijä
 
OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi on innoissaan Kustavin esimerkistä.
 
– Tämä on koulutus-, yhteiskunta- ja lapsipoliittisesti viisasta. Kaikille vähintään kolme vuotta täyttäneille lapsille pitäisi tarjota vähintään tämän verran maksutonta varhaiskasvatusta, erityisasiantuntija Ritva Semi OAJ:stä sanoo.
 
Semi muistuttaa, että maksuton ja pedagogisesti laadukas varhaiskasvatus voi olla kunnalle vetovoimatekijä.
 
– Jos minä asuisin Turun seudulla ja jos olisi pieniä lapsia, harkitsisin kyllä muuttoa Kustaviin.
 
Kunnat näyttämään esimerkkiä
 
Ritva Semi haastaa kunnat näyttämään esimerkkiä valtakunnan päätöksentekijöille. Kunnat nimittäin olivat edelläkävijöitä myös 2000-luvun alussa, kun ne siirsivät päivähoidon ja varhaiskasvatuksen opetustoimeen, vaikka valtakunnan tasolla siirtoa vielä vastustettiin.
 
– Kuntavaaleissa ratkaistaan se, miten kasvatukseen ja koulutukseen suhtaudutaan. Valtuustoilla on valtaa muuttaa käytäntöjä, joten sillä on paljon väliä, keitä siellä istuu, Semi muistuttaa äänestäjiä.
 
Kustavin lisäksi muun muassa Helsinki selvittää mahdollisuutta maksuttomaan osapäiväiseen varhaiskasvatukseen ikäluokka kerrallaan.
 
Ei lovea budjettiin
 
Kustavi on huomioinut varhaiskasvatuspalvelut ensi vuoden budjetissaan, jonka kunnan valtuusto hyväksyi viime viikolla. Lisärahoitusta maksuton varhaiskasvatus ei kysy, eikä säästöjä tarvita muualta.
 
– Lapsia on hoidossa noin 15-20 vuoden aikana, minkä vuoksi päivähoidosta karttuvat tulot eivät ole ratkaisevia, sosiaalisihteeri Lehtinen sanoo.
 
Lehtinen arvioi, että maksuton varhaiskasvatus voi sivutuotteena tehdä Kustavista aiempaa vetovoimaisemman, mutta se ei ollut syy, miksi muutokseen lähdettiin. Syy oli nimenomaan tasapuolisen ja laadukkaan varhaiskasvatuksen mahdollistaminen.
 
Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Riikka Hurri
 
null