Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Lakimies: otona ei voi pakottaa sijaistamaan

Opettajan ei tarvitse vastoin tahtoaan toimia toisen opettajan sijaisena oman työnsä ohella, jos sijaista ei ole tietoisesti haluttu palkata, sanoo OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen. Kunnan tehtävä on etsiä sijainen sairastuneen tilalle.
Joka neljännessä päiväkodissa ja koulussa on päällä niin sanottu sijaiskielto, selviää OAJ:n viime vuonna luottamusmiehille lähettämästä kyselystä. Käytännössä opettajalle ei näissä päiväkodeissa ja kouluissa palkata sijaista, jos hänen poissaolonsa kestää korkeintaan kolme päivää.
 
OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen muistuttaa, että opettajalla ei ole velvollisuutta sijaistaa kollegaansa oman työnsä ohella, jos sijaista ei ole palkattu.
 
– Lähtökohtana on, että opettajan voi määrätä sijaistamaan otona vain, jos opettaja siihen suostuu. Tämä siksi, koska opettajan esisijaisena tehtävänä on hoitaa omaan virkaan kuuluvat tehtävät.
 
OAJ vaatii, että työnantaja palkkaa opettajan tilalle sijaisen ja mielellään kelpoisen sellaisen heti ensimmäisestä poissaolopäivästä lähtien, jotta opetuksen taso säilyy korkeana.
 
 
Sijaiskielto johtaa laittomuuksiin
 
Kunnat rikkovat Mustosen mukaan lakia, jos ne eivät edes yritä löytää sairastuneen opettajan tilalle sijaista, vaan vaativat, että omat opettajat hoitavat sijaistamisen oman työnsä ohella.
 
­– Sijaiskielto johtaa lainvastaisiin opetusjärjestelyihin, koska oppilaat eivät saa opetussuunnitelman mukaista opetusta. Myös oppilaiden turvallisuus vaarantuu sijaiskiellon johdosta, koskajokaisessa opetusryhmässä ei ole opettajaa koko ajan paikalla, hän perustelee.
 
Sijaiskiellot ovat luottamusmieskyselyn mukaan yleistyneet myös ammatillisissa oppilaitoksissa, missä leikkausten vaikutukset alkavat näkyä.
 
 
Uhkana opettajien uupuminen
 
OAJ varoittaa, että sijaiskiellot uuvuttavat opettajat. Mustonen muistuttaa, että opettajalla on oikeus kyseenalaistaa sijaistaminen oman työnsä ohella, jos hän on sitä mieltä, ettei hän sitä pysty sitä turvallisesti hoitamaan.
 
Rehtoreille ja esimiehille on pääsääntöisesti myönnetty oikeus poiketa sijaiskiellosta. Mustonen toivoo, että rehtorit olisivat nyt rohkeita käyttämään tätä oikeuttaan, jotta sijaiskieltojen haitat oppilaitoksille minimoitaisiin ja opettajien työssäjaksaminen turvattaisiin.
 
 
Työtuomioistuimen linjausta odotetaan
 
Sijaistamisesta odotetaan ennakkopäätöstä työtuomioistuimesta. OAJ:n Kangasalan paikallisyhdistys päätti, että opettajat sijaistavat otona vain äkillisissä tilanteissa, kunnes sijainen saadaan. 
 
KT Kuntatyönantajat haastoi paikallisyhdistyksen, OAJ:n ja JUKO:n asiasta työtuomistuomeen. Vastaajat ovat kiistäneet kanteen perusteettomana. Tuomioistuimen päätöstä odotetaan keväällä.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Salla Hongisto
 
 
Keskustelu jatkuu Educassa!
 
  • Erkki Mustonen kertoo lisää sijaiskielloista ja otoilusta Educan Open Loungessa lauantaina 28.1. klo 14.30-15.
  • Rekisteröidy messuille ja tutustu ohjelmaan: educamessut.fi
  • Lue lisää Educa-uutisia: oaj.fi/educa2017
  • #Educa2017
null