Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Haaste työnantajille: Vaatikaa osaavaa työvoimaa

Ammatillinen koulutus käy läpi suuria mullistuksia, ja koulutuksen laatu on uhattuna. OAJ:n puheenjohtaja haastaakin työnantajat vaatimaan, että osaamisen laatu turvataan.
– Leikkaukset johtavat ammattiosaamisen heikkenemiseen. Meidän pitää saada työnantajat sanomaan, että nyt tulee sutta ja sekundaa, sanoo ammatillisen koulutuksen seminaarissa Educassa puhunut Olli Luukkainen.
 
Seminaarin teemana oli Ammatillinen myllerrys – uhka vai mahdollisuus? Paikalle oli kerääntynyt suuri salillinen opettajia.
 
Leikkaukset ovat arvovalinta
 
Seminaarin avannut Luukkainen kuvasi ammatillisen koulutuksen ahdinkoa nimittämällä sitä koulutuksen mustaksi pekaksi. Siitä on leikattu rajulla kädellä, kun perusopetusta on suojeltu.
 
Luukkainen korosti, että koulutusleikkauksissa on kyse tahtotilasta ja arvoista.
 
­–  Oli arvovalinta, että koulutuksesta leikataan, ja on arvovalinta, että se on kohdistunut toisen asteen koulutukseen. Täytyy muistaa, että myös ammatillisen koulutuksen tehtävä on sivistää, eikä se ole vain ihmismaterian tuottamista työelämän tarpeisiin, Luukkainen sanoi.
 
Nuorten syrjäytyminen syventyy. Merkittävät tieteen ja elinkeinoelämän vaikuttajat ovat puhuneet sen puolesta, että koulutusleikkauksia ei pidä tehdä.
 
–  Miten kummassa poliitikot voivat edelleen ajatella, että koulutuksesta voidaan leikata? Luukkainen ihmetteli.
 
 
Laatua kannattaa suojella
 
Luukkainen kehotti yleisössä istuvia ammatillisia opettajia pitämään laadusta kiinni. Ammatillisen koulutuksen reformilakiin OAJ on vaatinut selkeää kirjausta opettajien keskeisestä roolista esimerkiksi opiskelijoiden arvioinnissa.
 
– Opintosuorituksia ei pidä antaa liian helpolla, vaikka tiedän, että koulutuksen järjestäjät painostavat teitä. Poliitikot saavat maksaa hinnan, jos koulusta tulee ulos porukkaa, jotka eivät saa tutkintotodistuksia.
 
 
Käänne edessä?
 
Kansalaiset vastustavat Luukkaisen mukaan laajasti koulutusleikkauksia. Hän uskookin, että poliitikkojen kantti ei enää kestä lisää leikkauksia.
 
– Vapun alla ensi puoliväliriihessä suunta kääntyy leikkauksista resurssien nostoon, Luukkainen ennusti.
 
 
Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Annika Rauhala
 
 
Educa-messut Helsingissä 27.-28.1.2017
null