Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Opetuksen puolustajia lähes 2000 – viikko aikaa läpäistä testi

Vihreät on kiilannut kärkeen OAJ:n testissä, jolla selvitetään ehdokkaiden sitoutumista opetuksen puolustamiseen.
Vihreät, vasemmisto ja SDP – suurimmat oppositiopuolueet ovat vallanneet kuntapäättäjätestin kolmen kärjen, kun vaaleihin on aikaa tasan kuukausi. Testin läpäisseitä on nyt reilut 1800.
 
Edellisen tilannepäivityksen jälkeen testin on läpäissyt yli 650 uutta ehdokasta. Testi sulkeutuu torstaina 16. maaliskuuta kello 12.
 
– Ehdokkaat ovat selvästi aktivoituneet sen jälkeen, kun ehdokasasettelu päättyi helmikuun lopussa. Vieläkin ehtii hyvin tehdä testin ja profiloitua opetuksen puolustajana, OAJ:n koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen sanoo.
 
 
Keskiössä koulutuksen ja kasvatuksen laatu
 
Kuntapäättäjätesti ei ole vaalikone, vaan nimensä mukaisesti testi. Sen ydinkysymys ehdokkaille on, että onko ääni hänelle myös ääni opetukselle.
 
Ryhmäkoot, opetuksen määrä, laadukas varhaiskasvatus, sisäilma, riittävä tuki sitä tarvitseville… Kymmenellä kysymyksellä testi selvittää, lupaako ehdokas puolustaa koulutuksen ja kasvatuksen laatua, jos hän tulee valituksi.
 
Reilusti yli puolessa Suomen kunnista on jo ehdolla testin läpäisseitä. Suvi Pulkkinen kannustaa ehdokkaita vielä loppukiriin, jotta koulutusta ja kasvatusta arvostavilla äänestäjillä on, mistä valita.
 
– Olisi tärkeää, että opetuksen puolustajia löytyisi jokaisesta Suomen kunnasta. Kunnilla on todella paljon valtaa kasvatuksen ja koulutuksen kysymyksiin aina oppilaitosverkosta ryhmäkokoihin ja sisäilmakorjauksiin. Koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien arjesta päätetään kunnissa, Pulkkinen sanoo.
 
 
Kuntapäättäjät ratkaisevat palvelujen laadun
 
Sote-uudistuksen jälkeen yli puolet kuntien tehtävistä on koulutus-, varhaiskasvatus- ja sivistyspalveluita. On kunnan päättäjistä kiinni, millaista palvelua kunnassa tarjotaan.
 
– Vaikka testiä ei läpäisisi, kannattaa tutustua kysymyksiin ja niiden jälkeen tuleviin perusteluihin. Koulutuksen ja kasvatuksen rooli nousevat kunnissa niin suuriksi, että jokaisen ehdokkaan on tiedettävä, mistä he päätöksiä tekevät, Pulkkinen sanoo.
 
 
Teksti: Heikki Pölönen
Grafiikka: Erika Nieminen

Tee testi, tarkista kuntasi tilanne ja tutustu OAJ:n kuntavaalimateriaaleihin!
null