Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Kilpiäinen: Teoria kunniaan korkeakoulujen kehittämisessä

Korkeakouluväki otti kantaa korkeakoulutuksen kehittämiseen OAJ:n Korkeakoulupäivässä. Tutkija–opettaja Seppo Kilpiäinen peräänkuuluttaa teorian tärkeyttä ja yhteistyötä korkeakoulujen välille.
Jos tutkija–opettaja Seppo Kilpiäinen saisi vapaat kädet kehittää suomalaista korkeakoulujärjestelmää, hän pitäisi kiinni teoriasta viimeiseen asti. Niin ammattikorkeakoulussa kuin yliopistossakin.
 
– Käytäntö ei voi elää ilman teoreettisia lähtökohtia. Teoria on opetuksen laadun tae. Tarvitaan riittävän laajoja sivistysopintoja, jotta koulutuksen laatu säilyy. Humanistisia aineita ei saa ajaa alas, hän lataa.
 
Kilpiäinen opettaa käyttäytymistieteitä Lapin ammattikorkeakoulun Kemin yksikössä hyvinvointialalla. Hän on väitellyt teorian ja käytännön suhteesta ammattikorkeakoulussa. Lisäksi hän on Ammatillisten opettajien hallituksen varajäsen.
 
 
Perusta kuntoon
 
Korkeakoululaitos ei kuitenkaan pelaa ilman hyvää perusopetusta, Kilpiäinen huomauttaa. Esimerkiksi matematiikkaa on osattava riittävästi, jos mielii joskus päästä lääketieteelliseen.
 
– Peruskoulussa luodaan pohja korkeakouluopintojakin varten. Lapset ensin sitten vasta muut.
 
Kilpiäisen mielestä yksikään koulutuspolku ei saisi jatkossakaan estää korkeakoulutukseen hakeutumista.
 
 
Lisää yhteistyötä
 
Vaikka kansainvälistyä pitää, Kilpiäinen muistaisi korkeakoulun kehittämisessä myös suomalaisen kulttuuriperinteen, kuten vahvan tutkimukseen perustuvan opetuksen. Kaikkea ei tarvitse kopioida maailmalta.
 
– Ei pidä tuijottaa liikaa sivuillekaan, vaan keskittyä omaan tekemiseen ja olla siinä askeleen edellä, hän pohtii.
 
Maan sisällä hän toivoisi, että korkeakoulut tekisivät enemmän yhteistyötä.
 
– Syrjässä olevien oppilaitosten, kuten kaikkien yliopistokaupunkien ulkopuolella olevien ammattikorkeakoulujen, on oltava erityisen hyviä. Siten ne ansaitsevat paikkansa korkeakoulukentällä. Se vaatii älykkäitä kurssisisältöjä, hän kiteyttää.
 
 
Opettajat joukolla kommentoimaan
 
Perjantaina 24. maaliskuuta Kilpiäinen osallistui OAJ:n Korkeakoulupäivään noin 110 muun korkeakoulussa työskentelevän kanssa. Pääosa väestä oli korkeakouluopettajia.
 
Kaikki paikalla olleet saivat osallistua kyselyyn ja kertoa, miten he kehittäisivät korkeakoulujärjestelmää.
 
Kyselyn tarkoitus on kerätä tietoa opetusministeriön käynnistämään Visio 2030-työhön, jossa tehdään yhteistä visiota tulevaisuuden korkeakoulujärjestelmästä Suomessa. Kaikille avoin aivoriihi sulkeutuu maaliskuun lopussa.
 
OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelaisen mukaan Korkeakoulupäiviltä saatavat kommentit ovat hieno alkusoitto, mutta lisää kommentteja kaivataan erityisesti opettajilta. Hän kannustaakin kaikkia korkeakouluopettajia vastaamaan verkossa olevaan aivoriihen.
 
­– Nyt on mahdollisuus ja korkea aika tuoda keskusteluun mukaan oma kokemus opetus- ja tutkimustyöstä. Opettajat jos ketkä osaavat analysoida yhteiskunnallisesti koulutusjärjestelmän kysymyksiä. He tiedostavat koulutuksen ja työelämän muutoksen merkityksen, Louhelainen tiivistää.
 
OAJ:n korkeakoulupäivä 24.3. Itä-Pasilan Akavatalossa.
Korkeakoulupäivän kaikki uutiset löytyvät nettisivulta oaj.fi/korkeakoulupaiva.
Somessa tunnuksena on #kkpäivä.
Päivän ohjelma katsottavissa myös Periscopessa @oajry.
 
Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Heikki Pölönen
null