Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Lainaamo, sisävälitunnit ja välipalatehtäviä ­– liikunta paransi koulun työrauhaa

Kunta-alan työelämän kehittämisohjelma, Kunteko 2020 palkitsi viisi parasta kuntatyön kehittämisideaa. Kontiolahdella sijaitseva Kylmäojan koulu hurahti liikuntaan.
Luokan- ja liikunnanopettaja Antti Paasikallio nojaa koulun pihalla seisovaan merikonttiin, joka on täynnä liikuntavälineitä. Lunta on Kontiolahdella vielä reilusti, mutta kohta liukurit ja lumilaudat vaihtuvat skeittilautoihin, pomppukeppeihin ja skuutteihin.
 
Välituntivuokraamo on ollut koulun käytössä jo puolitoista vuotta. Paasikallion mukaan se on lisännyt työrauhaa ja tuonut iloa oppimiseen.
 
– Luokat hoitavat lainaamoa vuorotellen. Jokaisella oppilaalla on kuvallinen lainaamokortti, jota vastaan saa välineitä käyttöönsä välitunnin ajaksi. Kortti jää lainaamoon pantiksi kunnes lumilauta tai muu vekotin on palautettu, Paasikallio kertoo.
 
Koko maasto käyttöön
 
Kylmäojan koulun piha ja sitä ympäröivä maasto metsineen, hiekkakenttineen ja hiihtolatuineen on kaiken ikäisten oppilaiden ahkerassa käytössä. Liikunnan opettaja kehittää yhdessä muiden opettajien kanssa joka vuosi jotain uutta, jolla lisätään vauhtia välituntiliikuntaan.
 
Sisäliikuntakin on Kylmäojan koulussa suosittua. Jokaisella siivellä on yksi puolen tunnin sisävälkkä kerran viikossa normaalien puolen tunnin välkkien lisäksi. Silloin oppilaat saavat itse valita, mitä pelataan tai leikitään. Peliin saa tulla kuka vain siiven oppilaista ja opettaja valvoo, että kaikki menee hyvin.
 
Omaa nelosluokkaansa Antti Paasikallio liikuttaa myös oppituntien sisällä. Välipalatehtävät parantavat työtehoa ja vähentävät häiriökäyttäytymistä. Jos jotakuta oppilasta tylsistyttää, hän voi kipaista luokan perälle heittämään noppaa. Seinällä on ohjeet, minne kunkin numeron kohdalla pitää liikkua, millä tyylillä ja kuinka monta kertaa.
 
Opettajatkin innostuivat liikkumaan
 
Opettajatkin liikkuvat Kylmäojan koululla paljon. Koululla on oma kuntosali, jossa voi treenata hyppytunneilla tai koulun jälkeen.
 
Paasikallion on helppo kannustaa kollegojaan liikkumaan. Useimmat heistä tulevat töihin pyöräillen, hiihtäen tai kävellen.
 
–  ­Ei siinä sen kummempaa porkkanaa tarvita. Kun innostaa oppilaitaan liikkumaan, innostuu itsekin omasta hyvinvoinnistaan. Liikunta on erinomainen tapa purkaa työpaineita.
 
Kylmäojan koulun opettajilla on silloin tällöin myös yhteisiä pelivuoroja.
 
–   Jos ei ole kokousta, voimme käyttää koulun liikuntatiloja hyväksemme, Paasikallio kertoo.
 
Liikuttaminen ei maksa paljon
 
Arkiliikuntaa voi lisätä helposti ja halvalla pikkujutuilla, jotka eivät vaadi lisää työtä. Paasikallio kertoo, että liikunnan myötä Kylmäojan koulun arki on muuttunut iloisemmaksi. Säästöjäkin syntyy, kun kaikki viihytvä paremmin ja poissaolot vähenevät.
 
Kylmäojan koulu ei ole ainoa, joka on hurahtanut liikuntaan. Paasikallio muistuttaa, että monissa muissakin kouluissa on tehty paljon saman tyyppisiä asioita.
 
Kuntekossa vietettiin maaliskuussa tekojen viikkoja. Viikkojen aikana kannustettiin kuntatyöpaikkoja kertomaan työn uudistamisesta ja levitettiin tarinoita erilaisia kanavia pitkin. Viikkojen aikana Tekojen Torille saatiin 19 uutta kehittämistekoa 17 eri organisaatiosta. Viisi tekoa palkittiin. 
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Niina Harviala
null