Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Suuruus velvoittaa uudistuvaa Helsinkiä

Koulutuksella ja kasvatuksella on iso rooli Helsingin tulevaisuudensuunnitelmissa. Pääkaupungin rooli vaatii edelläkävijyyttä, todettiin OAJ on the Road -kiertueen päätepysäkillä.
OAJ:n vuotuinen On the Road -kiertue päättyi torstaina Helsinkiin. OAJ:n ja pääkaupunkiseudun opettajayhdistysten edustajat tapasivat Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan virkamiesjohtoa sekä apulaispormestari Pia Pakarisen.
 
Pakarinen korosti, kuinka keskeinen rooli kasvatuksella ja koulutuksella on Helsingin tulevaisuuden suunnitelmissa, jotka on kirjattu kaupungin tuoreeseen strategiaan.
 
– Helsingistä tehdään maailman paras ja vaikuttavin paikka oppia. Sana vaikuttavuus voi jättää tilaa tulkinnalle, mutta minulle se tarkoittaa sitä, että kasvatuksessa tehdään isoja ja pieniä ihmeitä lapsen sosio-ekonomisesta taustasta riippumatta, Pakarinen sanoi.
 
Varhaiskasvatuksesta vetovoimaisempi
 
Helsinki aikoo muun muassa nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, mikä tarkoittaa Pakarisen mukaan henkilöstön ja päiväkotien määrän lisäämistä.
 
Mutta miten alasta saadaan vetovoimaisempi, kun opettajat ja esimiehet eläköityvät kiihtyvällä tahdilla, tiedusteli OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki.
 
Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallaksen mukaan vetovoimasta on keskusteltu Helsingin tämänvuotisen johtamisjärjestelmän uudistuksen jälkeenkin. Hänen mukaansa Helsingin päättäjät ovat sisäistäneet varhaiskasvatuksen arvon, ja kaupungin tehtäväksi jää toteuttaa se.
 
– Ajatus on, että painotus on pedagogiikassa ja että tulevina vuosina myös määrärahoja suunnataan siihen suuntaan. Kartoitamme, millaisia urapolkuja ja elinikäistä oppimista varhaiskasvatuksen henkilöstöllä voisi olla. Näemme nämä ammattien vetovoimatekijöinä, sanoi Järvenkallas.
 
Helsinki aikoo myös asettaa lastentarhanopettajat ykkössijalle kaupungin työsuhdeasuntojen saajiksi, kertoi Pakarinen.
 
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Keskusteluun osallistui OAJ:n ja pääkaupunkiseudun opettajayhdistysten edustajia ja Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan virkamiesjohtoa sekä apulaispormestari.
 
Malleja reformin yritysyhteistyölle
 
Myös OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan varhaiskasvatuksen merkityksen ymmärtämisessä on meneillään ”historiallinen muutos”. Toisaalta hän kertoi, kuinka OAJ:n kuuden pysäkin maakuntakiertueella ykkösaiheeksi nousi ammatillisen koulutuksen reformi.
 
– Paitsi opettajia, se hämmentää erityisesti yrittäjiä. Yrittäjät pelkäävät, että jos ammatillinen koulutus ei motivoi opiskelijoita, he eivät saa jatkossa osaavaa työvoimaa.
 
Pakarinen sanoi kiinnittäneensä asiaan huomiota edellisessä tehtävässään Helsingin seudun kauppakamarin johtajana.
 
– Huoli näkyi. Asia koskee Helsinkiä erityisesti, sillä yrityksiä täällä riittää. Huomio kiinnittyy varsinkin pieniin yrityksiin, koska isot pystyvät hoitamaan koulutukseen ja osaamiseen liittyvän roolinsa helpommin.
 
OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen otti esille, kuinka suuren kaupungin on mahdollista olla innovatiivinen, myös työelämäyhteistyössä.
 
– Helsingissä pitäisi nyt luoda kulttuuria, jossa opettajat ovat läheisissä väleissä myös pienten yritysten kanssa, sanoi Lahtinen, ja muistutti myös ammatillisella puolella tarvittavasta erityisestä tuesta.
 
Kansainvälisyyteen panoksia yli minimin
 
Helsingin paikallisia piirteitä on myös kansainvälisyys.
 
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla se tarkoittaa maahanmuuttajataustaisten 20 prosentin osuutta päiväkodeissa ja perusopetuksessa. Koulutuksen ja kasvatuksen toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan valtakunnalliset minimit maahanmuuttajakoulutuksessa eivät Helsingissä aina riitä.
 
– Olemme sitä vähän kritisoineetkin, kuinka vuoden valmistavan opetuksen jälkeen pitäisi aina pystyä integroitumaan tavalliseen ryhmään. Kyllä siinä tarvitaan enemmän yksilöllisyyttä ja joustavuutta.
 
Myös englanninkielisen opetuksen paikkamäärä tuplataan varhaiskasvatuksessa 50:een ja perusopetuksessa kahteen sataan paikkaan, Pohjolainen kertoi.
 
OAJ on the Road -kiertue
 
OAJ:n On the Road -kiertue päättyy Helsinkiin torstaina 5. lokakuuta, jolloin vietettään myös Maailman opettajien päivää. Tänä vuonna kiertueen tapahtumia järjestettiin Helsingin lisäksi Raumalla, Iisalmessa, Jämsässä, Kittilässä ja Porvoossa.
 
 
Teksti ja kuvat: Matias Manner
null