Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

OAJ valtuusto tenttasi valtiovarainministeriä sisäilmasta ja sivistyksen tilasta

Valtuuston puheenjohtaja Heli Haaro tenttasi valtiovarainministeri Petteri Orpoa.
OAJ:n valtuutetut haastoivat valtiovarainministeri Petteri Orpoa homekouluista sekä ammatillisen koulutuksen ja sivistyksen tilasta. Ministerin mukaan pahimmat ajat ovat nyt ohi, kun talous kasvaa taas.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui keskiviikkona OAJ:n valtuuston syyskokouksessa. Valtuutetut hiillostivat ministeriä erityisesti sisäilmaongelmista ja ammatillisen koulutuksen synkeästi tilanteesta.
 
– Miten valtiovarainministeriö aikoo vaikuttaa siihen, että päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten rakennukset saadaan kymmenessä vuodessa kuntoon samaan aikaan, kun maakuntauudistus vie ison osan niiden rahoituspohjasta, valtuuston puheenjohtaja Heli Haaro kysyi ministeriltä.
 
Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten korjausvelka on arviolta 20 miljardia euroa.
 
(Uutinen jatkuu videon jälkeen.)
 
Orpo: Kunnille jää rahaa hoitaa koulutus
 
Orpo vastasi, että maakuntauudistuksessa kunnilta vähennetään verotuloista sen verran kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen vaatii tänä päivänä.
 
– Kuntiin jää se raha, joka tarvitaan jäljelle jäävien tehtävien hoitamiseen. Toivon, että uudistus menisi niin päin, että kunnat voivat aidosti keskittyä niille jääviin asioihin. Esimerkiksi siihen, miten piinallisista homerakennusongelmista päästään eroon.
 
Orpo lupasi, että uudistuksen vaikutuksia seurataan tarkasti.
 
– Jos näyttää siltä, että kuntien rahat vähenevät, siihen on puututtava.
 
Sisäilmaongelmiin sinällään Orpo toivoo ratkaisuja myös asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla tehtävästä Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelmasta.
 
– Onko [rakentamisen] sopimuksissa kenties jotain pahasti pielessä, jos aina julkinen valta korjaa. Tähänkin ryhmän pitäisi löytää ratkaisu, Orpo tiivisti.
 
 
Reformin toteutuminen huolettaa
 
Rakentamisen ja teknologian lehtori Lauri Hietalahti Tampereen ammattikorkeakoulusta haastoi Orpoa ammatillisesta reformista.
 
– Reformin tavoitteet ovat totta kai kannatettavia. Tunnistamme, että työelämä on murroksessa. Ongelma on siinä, että projektiin liittyy rahoitusleikkauksia, jotka vievät pohjan reformin toteuttamiselta.
 
Hietalahti muistutti, että koulutuksen järjestäjien pitää pystyä hoitamaan niille osoitetut tehtävät. Ennen kaikkea opiskelijoiden on voitava saada opetusta pätevän opettajan ohjauksessa.
 
(Uutinen jatkuu videon jälkeen.)
 
Orpo myönsi, että suuren koulutusuudistuksen hetki ei välttämättä ole ollut leikkausten takia paras mahdollinen.
 
– Reformin läpivienti on tae, että koulutuksen laatua pystytään ylläpitämään, Orpo sanoi.
 
Hietalahti peräsi mahdollisuutta rahoitustilanteen parantamiseksi. Orpo vastasi, että jo sovituista päätöksistä pidetään kiinni.
 
– Tärkeä linjamuutos on kuitenkin se, että valtion budjetin liikkumavaraa käytetään erityisesti osaamisen ja koulutuksen pullonkauloihin.
 
Hän viittasi esimerkiksi puoliväliriihessä ammatilliselle koulutukselle annettuun 15 lisämiljoonaan. Se ei tosin korvaa tälle vuodelle tehtyä 190 miljoonan euron leikkausta.
 
– [Maan] talous pitää saada kuntoon, jotta pystytään tekemään muutakin kuin leikkaamaan, Orpo kiteytti.
 
 
Ei kaikkea talouden ehdoilla
 
OAJ:n valtuutettu ja Suomen musiikinopettajien liiton puheenjohtaja Anna Hoffrén puolusti sivistystä puheenvuorossaan.
 
– Kaikkea ei voi kehittää vain talouden ehdoilla, Hoffrén sanoi.
 
Hoffrén kritisoi sitä, että Orpo kiitteli puheessaan tasa-arvoista suomalaista koulutusjärjestelmää.
 
Hänen mukaansa koulutusjärjestelmä ei ole enää tasa-arvoinen. Koulutuksen taso eriytyy alueellisesti ja Suomessa on nykyisin esimerkiksi lapsiperheköyhyyttä.
 
Orpo myönsi, että tasa-arvoisen koulutuksen sivistysihanne ei enää toteudu ja että eriytymiskehitys on suuntana väärä.
 
– Lapsille pitäisi antaa tasavertaisemmat mahdollisuudet kuin nyt on. Tähän tarvitaan tervettä julkista sektoria, Orpo korosti.
 
OAJ lähetti ministerin puheen myös suorana Periscopessa. Taltioinnin voi katsoa täältä.
 
 
Teksti: Salla Hongisto
Kuvat: Jarkko Mikkonen
 
null