Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Ammatilliset tutkinnot uuteen kuosiin

Vähemmän päällekkäisyyttä, suurempia kokonaisuuksia, joustavampia valintoja, lisää työelämälähtöisyyttä.

Nämä ovat tärkeimmät askelmerkit ammatillisen tutkintojärjestelmän kehittämisessä, joka lähti liikkeelle viime keväänä. Tarkoitus on käydä läpi kaikki nykyiset ammatilliset tutkinnot. Niitä on yhteensä satoja.

Tavoitteena on, että opiskelijan on entistä helpompi liittää opintoihinsa osia muista tutkinnoista. Yksilöllisten valintojen lisääntyessä opiskelijat tarvitsevat opettajilta lisää ohjausta, ja tämä on otettava huomioon myös opettajien työajassa. Lisäksi opettajien täydennyskoulutukseen pääsy tulee varmistaa.

OAJ:n kantoja esitti Opetushallituksen ohjauksen ja kasvatuksen tutkintoja koskevassa kuulemistilaisuudessa erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen.

– Tutkintojen kehittämistyössä on tärkeää säilyttää opettajien kelpoisuusvaatimukset ja taata opiskelijoille jatko-opintoväylät, Lyhykäinen korosti.

Eri tutkintoalojen kuulemistilaisuuksien anti kootaan yhteen, ja sen pohjalta järjestetään lausuntokierros syys-lokakuun aikana.

Tutkintojärjestelmän uudistaminen on iso työ, joka on vasta alussa. Uusi järjestelmä tulee voimaan aikaisintaan elokuussa 2018. Tutkintojen perusteiden laatiminen alkanee kesällä 2016.

– OAJ toivoo, että tutkinnon sisältöjen suunnitteluun otetaan tiiviisti mukaan asiantuntijat eli opettajat, Lyhykäinen vaati.

Tutkintoremontti on osa ammatillisen koulutuksen myllertämistä. Uusi osaamiseen perustuva ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmä tuli voimaan elokuun alussa. Aiemmin koulutukselle oli määritelty sisällöt, nyt määritellään ne tiedot ja taidot, jotka opiskelijan tulee hallita valmistuessaan ammattiin.

Kuva: 123RF

null