Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Koulutus korostuu kunnissa

 
Kuntavaaleihin on tasan vuosi. Ensi vaalikaudella opettajavaltuutettujen merkitys korostuu, kun koulutus on nousemassa kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi, muistuttaa OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.
 
 
1. Miksi opettaja on hyvä kunnanvaltuutettu?

Opettajat tuntevat opetuksen arjen ja haasteet. Siksi heidän on myös helpompi ymmärtää, miten valtuuston päätökset muuntuvat käytännöiksi kouluissa ja oppilaitoksissa. He ymmärtävät sen paremmin kuin kukaan muu.
 

2. Miten voisin asettua ehdolle?

Puolueet kartoittavat hyviä ehdokkaita juuri nyt. Puolueiden tavoitteista kannattaa ottaa selvää, ja kun jonkun niistä tuntee itselleen läheisimmäksi, siihen voi ottaa itsekin yhteyttä. Monien puolueiden verkkosivuilla on lomake, jolla voi ilmaista kiinnostuksensa ehdokkuutta kohtaan.

3. Mihin valtuutetun pitäisi olla valmis?

Valtuutetun työ on varsin vaativaa mutta myös arvostettua, ja konkreettisten tulosten ansiosta se on myös erittäin palkitsevaa. Valtuutettu pääsee vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin, oli kyseessä sitten koulu, lapset tai esimerkiksi vanhukset.

4. Millainen valtuustojen rooli on ensi vaalikaudella?

Kun sosiaali- ja terveyspuolen tehtäviä nyt aiotaan siirtää maakunnille, sivistystoimesta tulee kuntien tärkein tehtävä. Jos haluaa vaikuttaa koulutukseen ja sen resursseihin, valtuusto on oleellisin paikka.

5. Hallitus leikkaa ja kunnat ovat talousongelmissa. Mitä valtuustoissa on tehtävissä?

Kunnilla on edelleen todella paljon päätösvaltaa. Normeja purettaessa ne saavat entistäkin vapaammin päättää varhaiskasvatuksen ryhmäkoosta, päivähoidon rajauksesta tai vaikkapa lukioverkosta. Siksi kunnissa tarvitaan nyt entistä enemmän koulutuksen puolustajia.

6. Miten OAJ tukee ehdokkaaksi ryhtyviä jäseniään?

OAJ:n paikallisyhdistykset valmistautuvat nyt tukemaan opettajia ja koulutusmyönteisiä ehdokkaita. Rahallista tukea ei ole koskaan annettu, mutta sitäkin enemmän järjestö voi tarjota näkyvyyttä. OAJ on iso järjestö, jossa on isoja yhdistyksiä – ja niissä pääsee esille.

Teksti: Matias Manner

Video: Julius Koivistoinen

 

null