Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Luottamusmies: Leikkaukset syövät pohjan lukiokoulutukselta

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä aikoo leikata kaupungin lukioilta kaksi miljoonaa euroa lähivuosina. Leikkausten puristuksessa uuden opetussuunnitelman toteuttaminen käy mahdottomaksi.
Lukio- ja ammattikoulutuksesta vastaava Jyväskylän koulutuskuntayhtymä kaavailee lähivuosille noin neljän miljoonan euron säästöjä. Tästä vajaa miljoona pitäisi nipistää lukio-opetuksesta vuonna 2017 ja toinen miljoona vuosien 2018–2019 aikana.
 
Viimeksi lukioilta leikattiin kaksi miljoonaa euroa vuosien 2014–15 kuluessa.
 
– Katastrofaalista. Aiemmista leikkauksista selvisimme juuri ja juuri. Tämän jälkeen lukiokoulustusta ei enää pystytä järjestämään siten kuin tässä maassa on totuttu, sanoo Juha Paananen, OAJ:n Keski-Suomen alueyhdistyksen puheenjohtaja ja Jyväskylän lukiokoulutuksen luottamusmies.
 
Kuntayhtymän leikkaukset johtanevat yt-neuvotteluihin. Henkilöstövaikutuksiinkin tullaan varautumaan. Paananen laskee, että jopa parin kymmenen lukio-opettajan pesti voisi olla uhattuna.
 
Kuntayhtymän hallituksen on määrä päättää yt-neuvottelujen aloittamisesta perjantaina 23. syyskuuta.
 
Kuntayhtymän tulot vähentyneet
 
Leikkausten taustalla on se, että Jyväskylän koulutuskuntayhtymän tulot ovat vähentyneet rutkasti valtionosuuksien leikkausten seurauksena. Vuonna 2013 kuntayhtymä sai vielä noin 100 miljoonaa euroa, kun tänä vuonna summa on 88 miljoonaa ja ensi vuonna noin 80 miljoonaa.
 
Kuntayhtymällä ei ole käytettävissään lukioihin muuta rahaa kuin yksikköhinnat, sillä Jyväskylän kaupunki ei rahoita lukiokoulutusta. Tilanne on toinen niillä muilla paikkakunnilla, joissa lukio-opetus on järjestetty kuntayhtymissä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kaupunki on tullut hädässä apuun.
 
Juha Paanasen mukaan kuntayhtymämallin ongelma on lisäksi se, että lukio maksaa kaikesta  kuntayhtymän toiminnasta oman osuutensa. Jos taas lukio-opetus on järjestetty kunnallisesti, valtionsuuksista voidaan käyttää suurempi osa opetukseen.
 
Kasvavat ryhmäkoot uhkaavat opetussuunnitelman toteutumista
 
Leikkauksista huolimatta lukio-opetus pitäisi järjestää Jyväskylässäkin uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Monialainen opiskelu, yksilöllinen oppiminen ja jatkuva arviointi tulisi onnistua lukioiden arjessa. Ryhmäkoot uhkaavat kuitenkin kasvaa yli 40:n.
 
– Yhtälö on täysin mahdoton. Ei opettajilla yksinkertaisesti ole enää tämän jälkeen aikaa yksilölliseen opettamiseen, Paananen korostaa.
 
Lisäksi tarjottujen lukiokurssien määrä on laskussa. Kun lukiot siirrettiin vuonna 2010 koulutuskuntayhtymään, tarjolla oli yli 2 800 kurssia. Nyt kurssitarjottimella on enää 2 100 kurssia, joista on vielä tarve karsia jopa 500–600 kurssia.
 
– Jos todella päädytään irtisanomisiin, se tulee olemaan erittäin kova paikka. Silloin tarvittaisiin jo valtakunnallista muutosturvaa, eli valtiota apuun. Aivan kuten OAJ on vaatinut, Paananen korostaa.
 
Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Kristiina Kontoniemi
null