Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

OAJ patisteli YTL:ää: Matikan digikokeen ympäristö käyttöön

OAJ vei opettajien huolen matematiikan ylioppilaskirjoitusten sähköistymisen etenemisestä Ylioppilastutkintolautakuntaan yhdessä Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton kanssa.
Moni lukion matematiikan opettaja on huolissaan. Matematiikan ylioppilastutkinto muuttuu digitaaliseksi keväästä 2019 alkaen, mutta koeympäristöä kokonaisuudessaan ei ole päästy harjoittelemaan.
 
Opettajilla on epätietoisuutta siitä, millaisia sähköisiä koevastauksia YTL kelpuuttaa. Kaikissa kouluissa välineetkään eivät ole kunnossa digikoetta varten. Opettajat tarvitsevat myös täydennyskoulutusta.
 
OAJ välitti opettajien huolen Ylioppilastutkintolautakunnalle (YTL) eilen 22. maaliskuuta, jolloin kirjoitettiin myös tämän kevään matematiikan ylioppilaskokeet.
 
– Keskustelimme esimerkiksi aikataulusta, eikä sitä ole tarpeen muuttaa. YTL suunnittelee erilaisia tukijärjestelmiä auttamaan siirtymässä ja lupaa tiedottaa asiasta lähiaikoina, erityisasiantuntija Olavi Arra rauhoittelee.
 
YTL valmistelee esimerkiksi kaavaeditoria, joka mahdollistaa matemaattiset merkinnät vastausteksteissä. Myös kemian rakennekaavojen piirtoon on tulossa oma ohjelmansa. Ensi viikolla lautakunnalta tulee lisätietoa matematiikan, kemian ja fysiikan digikokeista.
 
Opettajajärjestöjen ja lautakunnan tapaamisessa keskusteltiin myös esimerkkivastauksista, jotka konkretisoisivat linjauksia.
 
Väliinputoajia ei saisi tulla
 
Opettajien lisäksi on huolehdittava opiskelijoista, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka muistuttaa.
 
Viime syksynä lukion aloittaneet opiskelijat kirjoittavat ensimmäisinä matematiikan sähköisesti. Monella on jo nyt useampi kurssi takanaan, eikä sähköistä järjestelmää ole päästy harjoittelemaan.
 
– Pitää varmistaa, etteivät he jää eri asemaan kuin heitä seuraavat vuosiluokat vain sen takia, että systeemiä rakennetaan heidän lukioaikanaan. Heillä pitäisi olla riittävästi aikaa opetella sähköiseen järjestelmään vastaamista, Misukka sanoo.
 
Hän pohtii myös matematiikan suosiota.
 
– Jos sähköinen kirjoittaminen osoittautuu haastavaksi, se voi vaikuttaa kiinnostukseen opiskella matematiikka tai kirjoittaa se ylppäreissä. Yo-kokeen painoarvo on vahvistumassa korkeakouluvalinnoissa, Misukka jatkaa.
 
Ylioppilastutkintolautakunta jakaa tässä OAJ:n huolen.
 
– Sen takia teemme lukukauden loppuun mennessä verkkoon opiskelijoille itseopiskelumateriaalin, jonka avulla opiskelijat voivat tutustua kaavojen ja rakennekaavojen laatimiseen, ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä lupaa. 
 
Ylioppilastutkintolautakunta julkaisi 30.3.2017 vastauksia opettajien kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset löytyvät täältä.
 
Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Veikko Somerpuro
 
Päivitetty 30.3.2017: Lisätty tieto ja linkki Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisemista vastauksista opettajien kysymyksiin liittyen sähköiseen ylioppilaskokeeseen.
null