Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Uusi järjestö tukee yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä

Entre on usean akavalaisen liiton yhteistyöjärjestö, jossa OAJ:kin on mukana. Kuka tahansa OAJ:n jäsen saa uuden järjestön edut, kuten yrittäjyyskoulutukset.
Reilu vuosi sitten 12 akavalaista ammattijärjestöä löi hynttyyt yhteen. Syntyi yhteistyöjärjestö Entre – Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät, joka ajaa yrittäjäjäsenten ja itsensätyöllistäjien etuja.
 
OAJ oli heti mukana.
 
– Haluamme olla tulevaisuuden työssä ja tekemisessä mukana. Maailma muuttuu, myös kasvatus- opetus- ja tutkimusalat ainakin jossain määrin. On oltava konkreettista vastinetta jäsenyydelle myös jatkossa, OAJ:n neuvottelupäällikkö Visa Pohjola sanoo.
 
Nyt, kun Entren toiminta on alkamassa täysillä, liittoja on mukana jo 20. Kaikkien Entren jäsenjärjestöjen jäsenet saavat uuden järjestön edut käyttöönsä.
 
 
Katse kohti tulevaa
 
Entre on yritys vastata tulevaisuuteen, eli siihen, minne työ on menossa, sanoo järjestön puheenjohtaja Salla Luomanmäki.
 
Useat tutkijat arvioivat, että työ muuttuu radikaalisti lähivuosikymmeninä. Digitalisaatio ja robotisaatio vapauttavat työn ajasta ja paikasta.
 
– Työurat moninaistuvat ja tulot saattavat koostua erityyppisistä palasista. Moni tekee jo nyt sivutoimisesti yrittäjän töitä palkkatyönsä ohessa. Tietysti ammattiliiton tavoite on, että toimeentulo on vakituista, mutta se voi koostua monesta purosta, Luomanmäki täsmentää.
 
 
Ammattiliitot perustehtävän äärelle
 
Entren Salla Luomanmäki uskoo, että ammattiliittojen asema vain korostuu jatkossa.
 
– Tässä ollaan palaamassa perustehtävän äärelle. Ammattiliitot syntyivät aikanaan turvaamaan työtä ja toimeentuloa. Maailman muuttuessa epävarmemmaksi tälle on yhä enemmän tarvetta. Rakenteet ja talousmallit vain elävät. Siinä samalla myös ammattiliitot. Tarve liitoille joka tapauksessa on suuri.
 
Luomanmäestä on ilahduttavan avarakatseista, että OAJ on ymmärtänyt olla alusta asti ennakoivasti mukana.
 
– Työelämää tulisikin katsoa tulevaisuutta kohti, ei menneisyydestä käsin, Luomanmäki kiittelee.
 
OAJ ei toistaiseksi tilastoi sivutoimisia yrittäjiä jäsentensä joukossa. Ei silti ole tavatonta, että esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja aikuiskoulutuksessa opettajat myyvät osaamistaan toiminimellä.
 
 
Tuumasta käytännön toimeen
 
Syksyllä Entren toiminta alkaa toden teolla. Tarkoitus on startata keväälle 2018 asti ulottuva koulutuskiertue, joka kiertää läpi suurimmat kaupungit.
 
Tarjottava monimuotokoulutus antaa eväät yrittäjyyteen ja itsensätyöllistämiseen. Yrittäjien jaksamistakin pohditaan.
 
– Edunvalvonta lähtee usein hyvin abstraktista puheesta. Käytännön ihmisenä minulle tärkeää, että päästään konkreettiseen toimintaan, Luomanmäki korostaa.
 
Akavan yrittäjien työttömyyskassa ja Akava ovat jo mukana järjestämässä kiertuetta Entren kanssa. Yhteistyökumppaneita toivotaan myös vakuutusyhtiöstä, pankista ja verottajasta.
 
– Onhan se kunnianhimoinen kiertue, kun Entrellä ei ole varsinaisia työntekijöitä, Luomanmäki nauraa.
 
– Mutta me tehdään se. Koulutuskiertue toteutetaan Entren jäsenyhdistysten ja yhteistyökumppaneiden työllä ja resursseilla.
 
 
Yhteistyöjärjestö Entre:
  • Entre alaa akavalaisten yrittäjien ja itsensätyöllistäjien etuja.
  • Mukana on 20 akavalaista järjestöjä, myös OAJ.
  • Kaikkien jäsenjärjestöjen jäsenet saavat edut käyttöönsä suoraan, erillisiä jäsenyyksiä ei ole.
 
OAJ tarjoaa tukea uralle:
Teksti: Salla Hongisto
Kuva: 123RF
 
 
null