Opetusalan Ammattijärjestö

Uutiset

Valtuusto odottaa ratkaisuja auki oleviin sopimuksiin

Marja-Liisa Pietiläinen ja Pia Mänttäri toivovat yliopistoriidan ratkeavan ennen kuuden yliopiston ja harjoittelukoulun lakkoa keskiviikkona 7.3.
Helsingin yliopistossa eivät 28.2.lakkoilleet ainoastaan professorit, lakkoon osallistui myös koko opetus- ja tutkimushenkilöstö. Heillekin lakko oli historian ensimmäinen.
OAJ:n valtuusto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen tänään lauantaina sekä OAJ:n Valopihalla että etäyhteyksien päässä. Valopihalla osallistujia oli 57, etäyhteydessä 69 valtuutettua tai varavaltuutettua.
 
Koska eilen perjantaina kaikki osapuolet hyväksyivät sovittelija Jukka Ahtelan yksityistä opetusalaa ja aikuiskoulutuskeskuksia koskevan sovintoesityksen, valtuuston ei tarvinnut tehdä lakkopäätöstä. Sen sijaan valtuutetut saivat selvityksen käynnissä olevasta työmarkkinakierroksesta.
 
- Vaikeasta neuvottelukierroksesta huolimatta olemme saavuttaneet neuvottelutulokset julkisella puolella, mutta yksityisellä puolella useammalla sopimusalalla on jouduttu lakkoilemaan ja lakonuhkia on yhä, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi.
 
Myös opetushenkilöstö ensi kertaa lakossa
 

Helsingin yliopiston väki oli lakossa keskiviikkona 28.2.

- Lakko koski yliopiston opetus- ja tutkimushenkilöstöä sekä harjoittelukoulujen opettajia, ei pelkästään professoreita kuten mediasta on saattanut ymmärtää. Myös meille opetushenkilöstölle lakko oli ensimmäinen, 35 vuotta yliopistolla työskennellyt kielten osaston lehtori Pia Mänttäri kertoo.
 
Yliopistoväki odottaa yleiskorotuksia
 
Mänttärin mukaan aikaisemmin yliopistoväen keskuudessa on ollut vahvana tunne siitä, etteivät he voi lakkoilla, koska se olisi opiskelijoilta pois. Tällä kertaa tunne oli täysin toinen. Enää ei työnantaja pystynyt käyttämään hyväksi työntekijöiden kiltteyttä.
 
- Ay-aktiivina iloitsin nähdessäni, kuinka laajasti henkilökunta oli lakossa. Rikkureita ei juuri ollut, ja tukimielenilmaukset lämmittivät mieltä. Me työntekijät emme lakkoon halunneet, mutta työantaja Sivistystyönantajat ei hyväksynyt sovittelijan tekemään sovintoesitystä.
 
Mänttäri kertoo yleiskorotusten olevan yliopiston opetushenkilöstölle hyvin tärkeitä, koska palkkausjärjestelmä tunnistaa huonosti opetustyön vaativuuden. Mänttäri kollegoineen ei myöskään luota työnantajan hyvään tahtoon ja reiluuteen palkkausjärjestelmän kehittämisessä.
 
- Haluamme kehittää palkkausjärjestelmää neuvotellen ja yhdessä sopien, emme halua työnantajan sanelua. Odotamme myös sellaista neuvotteluratkaisua, jossa on mahdollisimman suuret yleiskorotukset ja mahdollisimman vähän tulkinnanvaraa.
 
Tavaraliikenne tarvittaessa tukilakossa 7.3.
 
Seuraava lakko on edessä kuudessa yliopistossa ja niiden harjoittelukouluissa keskiviikkona 7.3., ellei sitä ennen päästä sovintoon. Yliopistoriidan yksi osapuoli JHL on ilmoittanut laittavansa tarvittaessa tavaraliikennettä tukilakkoon samaisena keskiviikkona.
 
- Olen iloisesti yllättynyt tukilakosta. On hienoa, että muut työntekijät haluavat osoittaa tukea meille yliopistolaisille. Toivottavasti ratkaisu kuitenkin syntyy ennen keskiviikkoa.
 
Yleisen linjan mukaiset korotukset riittävät
 
Pitkä ura on takana myös ysiläisellä varavaltuutetulla Marja-Liisa Pietiläisellä. Oulussa Jokirannan koululla opettava Pietiläinen aloitti opettajana vuonna 1986. Työvuosiensa aikana hän on ollut kerran valmistautumassa lakkoon vuonna 1995.
 
Oulun ylipisto ja harjoittelukoulu ovat lakossa keskiviikkona 14.3., mikäli sitä ennen ei ratkaisua synny. Pietiläinen arvelee, että tukimielenilmaisuja on odotettavissa. Myös hän iloitsee JHL:n tavaraliikenteen tukilakosta.
 
- Yleensä opettajat ovat olleet yksin vaatimuksineen, ja heitä on hanakasti syyllistetty muun muassa ylioppilaskirjoitusten hankaloittamisesta. Nyt olemme kerrankin saamassa toiselta alalta tukea, mikä antaa toivoa.
 
Pietiläinen on tyytyväinen neuvottelutulokseen oman alansa sopimuksesta OVTESista.
 
- Olemme saamassa yleisen linjan mukaiset korotukset, mikä on ihan kohtuullista, Pietiläinen kiittää.
 
Teksti Maija-Leena Nissilä
Kuva Annika Rauhala
null