• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Työolot"

OAJ:llä muutostoiveita ehdotukseen perhevapaauudistuksesta

OAJ pitää perhevapaauudistuksen etenemistä tervetulleena. Uudistus on askel oikeaan suuntaan Sen vaikutuksia pitää kuitenkin seurata ja arvioida. Uudistus lisää perhevapaiden joustavuutta, mikä vaikuttaa varhaiskasvatukseen. Näitä vaikutuksia pitää ottaa huomioon jo ennakolta, jotta voidaan riittävin toimin ehkäistä lasten ja henkilöstön kuormittumista.

28.04.2021 Lausunto
Manifesti mielenterveydestä

STM valmisteli mielenterveyden manifestin, jonka edistämiseen työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sitoutuneet. OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick suosittelee ottamaan manifestin teesit käyttöön omalla työpaikalla.

21.04.2021 Blogi
OAJ: hallituksen on sitouduttava turvaamaan lasten ja nuorten lähiopetus

Hallituksen on tehtävä vahva strategia siihen, miten päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen arki pidetään vapaana koronasta syksyllä heti lukuvuoden alusta lähtien. Lähiopetuksen turvaaminen kaikin keinoin on tärkein koronatoimenpide.

16.04.2021 Uutinen
Vuosi koronaa, mitä opimme yhteistoiminnasta?

Sivistystyöntajien (Sivista) työhyvinvointityöryhmä julkaisee kolmiosaisen blogi- ja videosarjan, jonka ensimmäinen osa käsittelee yhteistoiminnan merkitystä ja perusteita erityisesti korona-aikana. Videosarja on toteutettu yhteistyössä Työturvallisuuskeskuksen (TTK) kanssa.

14.04.2021 Blogi
Ammatillisten opettajien turvallisuuskoulutusta päivitettävä

Tutkimuksen mukaan ammatillisten opettajien yleisimmät uhkat tulevat oppilaiden toiminnasta. Käytännön koulutusta ja harjoittelua tarvitaan erityisesti aggressioiden kohtaamiseen.

09.04.2021 Uutinen
THL ohjeistaa koulutuksen järjestäjiä koulu- ja päiväkotirakennusten ilmanvaihdosta

THL on julkaissut ilmanvaihtoa koskevan ohjeistuksen tiloihin, jotka ovat varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen sekä muuhun koulutukseen tarkoitetussa käytössä.

01.04.2021 Uutinen
OAJ ajanut opettajien rokottamista – hallitus otti rokotejärjestyksen käsittelyyn

OAJ otti vahvan kannan opettajien rokottamiseksi jo marraskuussa, jolloin muun muassa Unicef esitti vaatimuksensa opettajien rokottamiseksi terveydenhuollon ammattilaisten ja riskiryhmien jälkeen. Suomen hallitus käsittelee rokotejärjestystä pääsiäisviikolla.

31.03.2021 Uutinen
Solženitsyn, korona ja sote-ope

Ammatillisen opettajan työtä, tunnelmia ja tajunnanvirtaa koronavuodelta. Sosiaali- ja terveysalan opettaja Petri Karoskoski kirjoittaa vapaamuotoisesti ensimmäisen koronan leimaaman Teams-vuoden mietteistään.

29.03.2021 Blogi
Varhaiskasvatuslaki vie juuri oikeaan suuntaan

Kolme vuotta sitten voimaan tullut varhaiskasvatuslaki vahvisti varhaiskasvatuksen asemaa. Vaikka oikeaan suuntaan ollaan menossa, välttämättömiä kehityskohteita löytyy edelleen, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen varhaiskasvatuksen päivän blogikirjoituksessaan.

18.03.2021 Blogi
Toisella asteella tarvitaan lisätukea oppimiseen koronan takia

Etätyöskentely on vaikeuttanut opiskelijoiden opintojen etenemistä toisella astella, osoittaa tiistaina julkistettu selvitys. Tuloksissa nousee selkeästi esiin, että poikkeusaika on kuormittanut opetushenkilöstöä ja lisännyt työmäärää. Nyt tarvitaan työssä jaksamista tukevia toimenpiteitä ja rahoitusta oppimisvajeiden paikkaamiseen. Samanaikaisen etä- ja lähiopetuksen kuormittavuus on otettava vakavasti, kun pohditaan etäopetuksen määrää jatkossa.

16.03.2021 Uutinen