• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Kunnat"

Kuntarakenteen on tuettava tasa-arvoisen laadukkaan koulutuksen järjestämistä 

Kuntien tulevaisuus näyttää taloustilanteen ja väestörakenteen osalta haastavalta. Jos haluamme jatkossakin tarjota maailman laadukkainta opetusta lapsillemme, kuntarakennetta on uudistettava, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen blogissaan.

08.10.2020 Blogi
OAJ:n kysely: Kunnat varautuneet heikosti varhaiskasvatuksen lakimuutoksiin

Moni kunta on laiminlyönyt siihen varautumisen, että elokuun alussa jokaisella lapsella on jälleen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen ja ryhmäkoot pienenevät. Kuntien pitää ymmärtää, että lakimuutosten seurauksena tarvitaan todennäköisesti lisää henkilökuntaa, uusia lapsiryhmiä ja mahdollisesti jopa uusia päiväkoteja, toteaa OAJ:n erityisasiantuntija Kirsi Sutton.

24.06.2020 Tiedote
Lomautuskaaos torjuttiin Oulussa – opettajien sinnikäs vaikuttaminen avainasemassa

Oulun koko opetusalaa syksyllä uhannut kaaos väistyi, kun kaupunginhallitus päätti maanantaina perua kaupunginjohtajan esittämät lomautukset. Huojentavan päätöksen taustalla oli OAJ:n paikallistoimijoiden sitkeää vaikuttamistyötä mutta myös yksittäisten opettajien spontaania aktiivisuutta: esimerkiksi päiväkodin kahvitauolla alkunsa sai lomautusten vastainen adressi.

20.05.2020 Uutinen
Perheille laitteita ja ruokaa, henkilöstölle turvaa – nämä 5 asiaa tehdään Tuusulassa hienosti juuri nyt

Tuusulassa on pystytty nopeisiin ratkaisuihin poikkeustilanteessa, eikä lomautusuhkaa henkilöstöllä ole. Tuusulan sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara kannustaa kuntia keskusteluun ja kokemusten jakamiseen poikkeustilanteessa.

26.03.2020 Uutinen
OAJ jyrähtää kunnille: Lomautusaikeet pitää nyt haudata

Koronaepidemia on saanut muutaman kunnan pyyhkimään pöytää lomautuksia ja yt-menettelyä koskevalla lainsäädännöllä. OAJ:n neuvottelujohtaja pitää kuntien toimintaa törkeänä ja muistuttaa, että lomautukset voivat tulla kunnalle kalliiksi. OAJ seuraa lomautustilannetta ja riitauttaa jokaisen jäseniään koskettavan epäselvän tapauksen.

25.03.2020 Tiedote
Opetusministeri: Lomauttajakunnalta voidaan periä takaisin valtionosuuksia

Opetusministeri muistuttaa, että jos lomauttajakunnat eivät hoida tehtäviään, niiltä voidaan periä takaisin perusteetta maksettuja valtionosuuksia. OAJ:n mielestä säästöjä hakevien kuntapäättäjien kannattaakin jättää keinovalikoimasta opetustoimen ja opiskeluhuollon lomautukset. Ne eivät tuo säästöjä eikä niitä käytännössä voi toteuttaa rikkomatta lakia.

06.03.2020 Uutinen
”Laatua ei ole ilman henkilöstöä”, sanoo kuntaministeri ja epäilee lomautusten tuomia säästöjä

Kuntaministeri Sirpa Paateron mukaan kunnissa pitäisi pystyä nykyistä pitkäjänteisempään taloudenpitoon. Paateron lääkkeet kuntien ahdinkoon ovat vapaaehtoiset kuntaliitokset tai palvelujen tuottaminen kuntien yhteistyönä.

26.02.2020 Uutinen
Pohjoisen alueasiamiehet seuraavat neuvotteluja odottavaisina

Pohjois-Suomessa seurataan rauhallisin mielin opetusalan sopimusneuvotteluja. Näin kertoivat OPI-päivien OAJ-osastolla Oulussa päivystäneet kokeneet alueasiamiehet Ville Tertsunen ja Marko Bohm.

01.02.2020 Uutinen
Opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluita ei pidä siirtää sote-maakuntiin

Psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämisen pitää kuulua kunnan tehtäviin kuten tähänkin asti, OAJ ja yksitoista tahoa vaativat yhteisessä kannanotossaan.

16.12.2019 Tiedote
Aluehallintovirasto kovistelee kuntia – Myös eskarilaisilla oikeus varhaiskasvatukseen

Avi muistuttaa kuntia siitä, että esiopetuksen lisäksi lapsella on oikeus täydentävään osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen. Vanhemmatkaan eivät aina tiedä kerhotoiminnan ja varhaiskasvatuksen eroa.

14.06.2019 Uutinen