• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kova tuomio laittomasta irtisanomisesta - opettajalle 21 kuukauden palkka

18.01.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Satakunnan ammattikorkeakoulu antoi suoraan opettajalle potkut ilman varoitusta. Laiton irtisanominen maksoi Samkille 150 000 euroa.

Satakunnan ammattikorkeakoulu Samk Oy on tuomittu maksamaan opettajalle 21 kuukauden palkan työsopimuksen aiheettomasta päättämisestä. Tästä seitsemän kuukautta on korvausta aineettomasta vahingosta.
 
OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen pitää käräjäoikeuden tuomiota kovana, kun ottaa huomioon, että työsopimuslain maksimikorvaus vastaavanlaisesta tilanteesta on 24 kuukauden palkka.
 
– Näin täytyi kuitenkin tässä tapauksessa ollakin, koska irtisanominen oli tehty henkilökohtaisin perustein siten, että se loukkasi vakavasti opettajan oikeusturvaa.
 
Ei perusteita irtisanomiselle
 
Satakunnan käräjäoikeus toteaa tuomion perusteluissaan, että työsopimuslain mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä.
 
Työntekijää, joka on laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei kuitenkaan saa irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä.
 
Samk antoi opettajalle potkut varoittamatta. Samk perusteli irtosanomista viidellä eri tapahtumalla, jossa opettaja olisi toiminut sopimattomasti. Oikeuden mukaan vain yhdessä tapauksessa opettajan toiminta oli sopimatonta.
 
Opiskelijat olivat erään kurssiin jälkeen lähettäneet opettajalle reklamaation hänen toiminnastaan opetustilanteessa, johon opettaja reagoi oikeuden mielestä osin sopimattomalla tavalla.
 
Opettajan menettely ei käräjäoikeuden mukaan ollut kuitenkaan niin vakava rike, että työnantajalla olisi sen takia ollut syytä irtisanoa työsopimus – varsinkaan ilman varoitusta. Työnantaja oli näin ollen päättänyt työsopimuksen työsopimuslaissa säädettyjen perusteiden vastaisesti.
 
Pitkä työsuhde, nolla varoitusta
 
Korvauksena laittomasta irtisanomisesta käräjäoikeus määräsi Samkin maksamaan opettajalle 21 kuukauden palkkaa vastaavan määrän eli 115.385,34 euroa viivästyskorkoineen sekä korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista vaaditun 15.081,74 euroa viivästyskorkoineen. Omine oikeudenkäyntikuluineen Samkille koitui laittomasta irtisanomisesta lähes 150 000 euron lasku.
 
Korkeaa korvausmäärää käräjäoikeus perusteli sillä, että irtisanotun opettajan työsuhde oli kestänyt huomattavan pitkään, noin 24 vuotta, eikä hän ollut koskaan aikaisemmin saanut työssään varoitusta. Lisäksi oikeus perustelee, että opettaja oli irtisanottaessa hieman yli 60-vuotias, ja on selvää, ettei hänellä ole ollut enää mahdollisuutta saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä.
 
– Työnantaja irtisanoi työsopimuksen ilman varoitusta. Opettajan itsensä antama
aihe työsopimuksen päättämiseen on ollut suhteellisen vähäinen, Satakunnan käräjäoikeus toteaa päätöksessään.
 
Työelämän pelisäännöt hukassa
 
Opettajien laiton kohtelu ei ole Samkissa uutta.
 
Mustonen muistuttaa, että kyseessä on sama työnantaja, jonka osalta Vaasan hovioikeudessa on vireillä tälläkin hetkellä seitsemän yliopettajan palkanalennusriita sekä kolmen opettajan lomautus ja taloudellis-tuotannollisin perustein tehty ja laittomaksi käräjäoikeudessa katsottu irtisanomisriita.
 
Kaikissa kanteissa OAJ on ollut aktiivinen jäsentensä puolesta.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
 
Juttuun on lisätty 18.1.
Lisäksi oikeus perustelee, että opettaja oli irtisanottaessa hieman yli 60-vuotias, ja on selvää, ettei hänellä ole ollut enää mahdollisuutta saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä.
Jaa