• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sivistystyönantajat osoittaa välinpitämättömyyttä henkilöstöstä ja opiskelijoista

27.02.2018 - 16.00 Tiedote
Kuvituskuva

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen paheksuu Sivistystyönantajien päätöstä hylätä yliopistojen sovintoesitys. – Hylkäys kertoo, kuinka vieraantunut yliopistojen ja yksityisen opetusalan työnantaja on henkilöstönsä tilanteesta.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen paheksuu Sivistystyönantajien päätöstä hylätä yliopistojen sovintoesitys.

– On selvää, ettei sovintoesityksen sisältö tule enää riittämään myöskään henkilöstölle, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huomauttaa.

Työnantajan kaatama sovintoesitys oli Luukkaisen mielestä tasapuolisesti laadittu sekä työnantajan että työntekijöiden näkökulmasta. Sovittelija Janne Metsämäen ehdotus olisi kelvannut henkilöstöä edustaville JUKO:lle, Pardialle ja JHL:lle.

Työntekijät jättivät samalla sovittelijalle ja Sivistystyönantajille uuden lakkovaroituksen. Työt keskeytyvät seitsemässä yliopistossa ja niiden harjoittelukouluissa 14.3, ellei sitä ennen päästä sopuun.

Ensimmäisenä lakossa ovat Helsingin yliopisto ja sen kaksi harjoittelukoulua 28.2. Työt keskeytyvät kuudessa muussa yliopistossa 7.3.

Yksityisen opetusalan sovittelu jatkuu

OAJ:n jäsenistä myös yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten opettajat ovat edelleen vailla neuvottelutulosta. Koska sopua Sivistystyönantajien kanssa ei saavutettu neuvotellen, ratkaisua on jouduttu hakemaan lakonuhkien ja sovittelun tietä.

Ellei sopua työehdoista synny, yksityisen opetusalan lakko alkaa 5.3. viidessä Etelä-Suomen ammatillisessa oppilaitoksessa ja neljässä ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa. Lakko laajenee 12.3. viiteentoista helsinkiläiseen yksityiseen kouluun ja lukioon. Ylioppilaskirjoituksiin vaikuttaisi nyt myös yliopistojen yhteydessä toimivien harjoittelukoulujen lakko.

Luukkainen pelkää, että Sivistystyönantajien välinpitämättömyys heijastuu myös nuorten mahdollisuuksiin keskittyä rauhassa ylioppilaskirjoituksiin.

OAJ ei vaadi ylimääräistä

Opettajat tuottavat työllään korkeaa osaamista maahamme. Ei ole mitään perustetta sille, että juuri tätä joukkoa kohdeltaisiin huonommin kuin muita palkansaajia. OAJ ja muut ammattiliitot eivät ole vaatineet ylimääräistä, vaan samantasoista ratkaisua kuin muillekin palkansaajille on sovittu. Tämä ei vaan käy Sivistystyönantajille.

Luukkainen muistuttaa, että OAJ ei lakkoja halua, eikä ole niihin pyrkinyt. Myös yksityisen sosiaalipalvelualan piirissä työskenteleviä lastentarhanopettajia, päiväkodinjohtajia ja muuta päiväkotien henkilöstöä koskee lakonuhka 7.–8. maaliskuuta.

Jaa