• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työajanseurantajärjestelmä Vipuun uudistuksia

30.07.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Vuoden käytössä olleeseen Vipu-sovellukseen on lisätty työaikavaihtoehtoja ja suunniteltu kokonaan uusi Vipu-taulukko. Vipu on OAJ:n jäsenilleen tarjoama mahdollisuus omatoimiseen työajan seurantaan.

– Vipu-sovellukseen on lisätty käyttäjiltä saadun palautteen perusteella vaihtoehdoksi muun muassa yleinen työajan seuranta, joka ei ole sidottu minkään sopimusalan määräyksiin. Toisena uudistusesimerkkinä on vaikkapa lastentarhanopettajien työaika. Viime vuonna lastentarhanopettajat pystyivät seuraamaan vain suunnitteluaikaansa, mutta nyt heidän on mahdollista seurata koko työaikaansa, jolloin suunnitteluajan prosenttiosuus selviää helposti, uudistuksista kertoo neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Lindroosin mukaan Vivun idea on, että se auttaa jäsentä suunnittelemaan ja seuraamaan työaikaansa niin, että käytettävissä olevan työaikaresurssin saisi paremmin riittämään niihin tehtäviin, joiden tekeminen lukuvuoden tai työkauden aikana on olennaista.
 
– On tärkeää, että jokainen jäsen tarkkailee, mihin työaikansa kohdentaa, jotta jatkuvasti kasvava työmäärä saadaan näkyväksi ja sille voidaan asettaa rajoja. Parhaimmillaan Vipu muuttaa työajan käyttökulttuurin koko työpaikalla.

Exceliin tehdyt työtunnit, ei kellonaikoja
 
Vipu-sovelluksen lisäksi on tarjolla nyt myös uusi Vipu-taulukko, jossa seurattava työaika ja työtehtävät on mahdollista määritellä joustavasti.
 
Toisin kuin Vipu-sovelluksessa, uudessa helppokäyttöisessä Vipu-taulukossa käyttäjä voi itse määritellä, minkälaisia työaikakokonaisuuksia hän seuraa. Taulukon suunnitteluvälilehdelle täytetään seurattavat tehtäväkokonaisuudet ja niihin resursoidut tunnit. Työaikakokonaisuudet näkyvät päiväkirjassa omina sarakkeinaan.
 
– Excel-taitoiset voivat kehittää taulukkoa oman mielensä mukaan vaikka kuinka paljon. Uusi taulukko sopii myös opettajille, jotka kirjaavat työaikansa mieluiten tehtyjen tuntien lukumääränä. Vipu-sovellus sen sijaan laskee työn määrän sen perusteella, mitä siihen on merkitty työn aloitus- ja lopetusajaksi. Selkeät ohjeet kannattaa lukea ennen käyttöönottoa, Lindroos kannustaa.
 
 
Teksti: Airi Vuolle
 
Uutista päivitetty 20.11. Poistettu linkit jäsensivuille, jotka verkkouudistuksen vuoksi jäivät pois käytöstä.
Jaa