• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

JUKOlta ehdot paikallisen sopimisen lisäämiseksi

15.05.2019 - 09.36 Uutinen
Kuvituskuva
JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren

Paikallinen sopiminen etenee kunta-alalla vain, jos kunnilla on käytössään rahaa palkkaepäkohtien korjaamiseen ja palkkausjärjestelmien kehittämiseen – ja ne myös käyttävät sitä. Näin linjaavat JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ei tyrmää ajatusta paikallisen sopimisen lisäämisestä. JUKOlla on paikallisen sopimisen lisäämiselle kuitenkin selvät ehdot.

– Olemme valmiita lisäämään paikallista sopimista jopa palkkauskysymyksissä, kunhan koko paikallisen neuvottelutoiminnan toimintatapa muuttuu, ja kyseessä ei ole pelkkä säästäminen tai palkkausjärjestelmien kehittämisen kuivaharjoittelu. Onnistuminen edellyttää paikalliselta työnantajalta osaamista, aikaa, luottamusta ja rahaa, JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Tehtävän vaativuus huomioitava palkkauksessa

JUKOn toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mukaan kuntien työntekijät pitävät tehtävän vaativuuteen perustuvaa palkkausta (TVA) oikeudenmukaisena. Sen on oltava jatkossakin kunta-alan palkkausjärjestelmän kehittämisen ydin. TVA on tarkoitus uudistaa tämän sopimuskauden aikana.

– Tarvitsemme osaamiseen, koulutukseen ja vastuuseen perustuvia palkkaeroja, jotta voimme tulevaisuudessakin saada töihin osaavaa ja motivoitunutta henkilöstöä. Tehtävien vaativuutta on luontevinta arvioida juuri työpaikoilla. Paraskaan palkkausjärjestelmä ei kuitenkaan toimi, jos siihen ei käytetä rahaa, Löfgren muistuttaa.

Paraskaan palkkausjärjestelmä ei toimi, jos siihen ei käytetä rahaa.

Henkilöstölle taattava aito vaikutusmahdollisuus

Vuosien 2018–2019 kunnallisessa yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa oli käytössä paikallisesti jaettava 1,2 prosentin palkankorotuserä. Tarkoitus oli, että sen kohdentamisesta sovitaan henkilöstön kanssa.

Löfgrenin mukaan nyt on selvästi nähty, että tämä ei kuitenkaan onnistunut. JUKOn pääluottamusmiehille lähettämän kyselyn perusteella yksimielisyys ei toteutunut täysin palkankorotuserän jaossa. Noin 40 prosenttia vastanneista kertoi, että henkilöstön vaikutusmahdollisuus toteutui korkeintaan jossain määrin.

– Jos työnantajat saavat yksin päättää, miten paikalliset palkankorotuserät jaetaan, heidän ei kannata lähteä aitoon neuvotteluun. Tähän onkin ensi kevään neuvottelukierroksella saatava muutos, Maria Löfgren toteaa.

Esimiehen roolin merkityksen täytyy näkyä myös palkassa

Nykyisessä palkkausjärjestelmässä on JUKOn mielestä kehitettävä myös esimiesten palkkoja.

– Jos esimiesten palkkoja ei nosteta tehtävän vaativuutta vastaaviksi, silloin ei myöskään tunnusteta esimiesten avainroolia koko työyhteisön ja tuloksen tekemisen kannalta. Lisäksi syntyy tulppa, joka estää työntekijöiden palkkojen kehittämisen, Olli Luukkainen toteaa.

Keskustelu jatkuu työmarkkinaseminaarissa

Keskustelu paikallisesta sopimisesta jatkuu tänään Kunta-alan työmarkkinaseminaarissa Tampereella. Olli Luukkainen ja Maria Löfgren osallistuvat aihetta ruotivaan paneelikeskusteluun.

Seminaarin toisena päivänä pureudutaan siihen tehtävien vaativuuden arviointiin. JUKOsta aiheesta keskustelee neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen. Keskustelua seuraa paikan päällä myös OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos. Onko TVA tiensä päässä?

– Meidän mielestämme ei. Tehtävän vaativuus pitää huomioida palkkauksessa. Ongelma on, että kaikkien työntekijöiden osalta järjestelmä ei toimi. Nykyistä järjestelmää pitää kehittää ja ongelmat korjata, koska se ei käy, että tehtävien vaativuutta voitaisiin lisätä ilman, että se näkyy palkassa, Lindroos toteaa.

"Se ei käy, että tehtävien vaativuutta voitaisiin lisätä ilman, että se näkyy palkassa."

Työmarkkinaseminaarin teemana on murros, ja sen järjestävät yhdessä KT Kuntatyönantajat, kunta-alan pääsopijajärjestöt ja Tampereen kaupunki. 

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuvat: Annika Rauhala ja Jarkko Mikkonen

Jaa