• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Eurovaaliehdokas haussa? Tässä 16 opettajataustaista ehdokasta!

17.05.2019 - 14.07 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ kokosi listan eurovaaliehdokkaista, joilla on opettajatausta. Heitä löytyi yhteensä 16, joista kymmeneltä saatiin myös vastaus koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen merkityksestä EU:ssa.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26. toukokuuta.

OAJ kokosi listan opettajataustaisista ehdokkaista. Koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen sai kymmeneltä ehdokkaalta myös vastauksen kysymykseen, mitä ehdokkaat haluavat nostaa esiin koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen merkityksestä EU:ssa. Muutkin opettajataustaiset ehdokkaat voivat halutessaan vielä lähettää vastauksensa Pulkkiselle sähköpostilla.

– Me OAJ:ssä haluamme vahvistaa Eurooppaa, jonka menestys perustuu sivistykseen, osaamiseen, tutkimukseen ja tieteeseen unohtamatta myöskään arvoja kuten suvaitsevaisuutta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista, Pulkkinen sanoo.

EU vaikuttaa myös koulutusjärjestelmien kehittymiseen

Koulutus kuuluu suvereniteettiperiaatteen mukaan kansalliseen päätösvaltaan. Miksi eurovaaleissa äänestävän pitäisi siis pohtia ehdokkaan koulutusnäkemyksiä?
 
–Koulutuksen pitää jatkossakin kuulua kansalliseen päätösvaltaan. Tästä huolimatta EU on tärkeä vaikuttaja koulutuspolitiikassa, sillä se asettaa jäsenmaille yhteisiä tavoitteita ja päämääriä. Sitä kautta EU vaikuttaa myös koulutusjärjestelmien kehittymiseen, Pulkkinen sanoo.

 
Tutustu OAJ:n Ratkaisuja Euroopalle -julkaisuun

Katso tallenne OAJ:n eurovaalipaneelista

 
Tutustu opettajataustaisiin ehdokkaisiin!

Alta löydät sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä 16 opettajataustaista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea.


Mikaela Björklund, Suomen ruotsalainen kansanpuolue

KT, yliopisto-opettaja, Närpiö

Verkkosivut

Tarvitsemme EUssa lisäpanostuksia osallistavaan koulutukseen, demokratiakasvatukseen, Erasmusohjelmiin, sekä muihin pitkäjänteisiin tutkimus- ja kehitystyö- ja verkostohankkeisiin. Vain osaava ja osallistava yhteiskunta voi ratkaista tulevaisuuden haasteita!


Hanna Halmeenpää, Vihreät

Puolueen varapuheenjohtaja, biologian ja maantiedon opettaja, Kalajoki      

Verkkosivut                         


Tero Hannula, Feministinen puolue

Opettaja, filosofian maisteri, Tampere

Verkkosivut 


Laura Huhtasaari, Perussuomalaiset

Kasvatustieteen maisteri, kansanedustaja, Pori

Kaikki lähtee koulutuksesta. Suomen menestystarinan takana on koulutettu kansa ja sosiaalinen eheys. Pienten lasten hyvinvointiin panostaminen on paras investointi, minkä valtio voi tehdä. Vaihto-opiskelua tulee edistää koulutusalasta riippumatta myös Euroopan ulkopuolella. Suomen päämääränä on korkeatasoinen tutkimus kansallisesti ja kansainvälisesti. Elinikäisen oppiminen on tärkeää, koska harjoitus tekee mestarin ja mestarikin harjoittelee läpi elämän. Koulutuspolitiikka tulee säilyttää kansallisissa käsissä.

Verkkosivut  


Susanna Kisner, Suomen Keskusta

Sairaanhoitaja, opettaja, Oulu

Kasvatusta, koulutusta ja tutkimusta tarvitaan lisää koko Euroopassa, kun etsimme ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseen sekä työn murroksen, väestönmuutoksen, ilmastonmuutoksen ja maahanmuuton aiheuttamiin kipeisiin ongelmiin. Yhteisten tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan myös tukea EU:n budjetista. 

Verkkosivut 


Jyrki Koivikko, Kansallinen Kokoomus

Kouluneuvos, Mikkeli

Euroopan unioni on arvoyhteisö. Jäsenvaltioiden kulttuuri ja arvot nousevat kristillis-humanistisesta perinteestä. Sen perusperiaate on jakamaton ihmisarvo. On tärkeä edistää eurooppalaisten nuorten kohtaamista kehittämällä ohjelmia, kuten 1980-luvun interrail-järjestelmä. Tämä vahvistaa Eurooppaa ja lisää suvaitsevaisuutta.

Verkkosivut 


Elisa Lientola, Vasemmistoliitto

Kuvataiteilija, ammatillinen opettaja, Lahti

Euroopan rauha ja vakaus perustuu sosiaaliseen yhtenäisyyteen. Sen perusta on jatkossa yhä vahvemmin saavutettavassa tasa-arvoisessa koulutuksessa. Euroopan tulee olla kärkeä myös tutkimuksessa, jotta ympäristöhaasteet tulevat taklatuksi tavalla joka luo parempaa tulevaisuutta kaikille.

Verkkosivut 


Jaakko Lindfors, Vasemmistoliitto

Opettaja, oppikirjailija, Turku

Kaikille kuuluva maksuton, julkinen koulutus ja oppivelvollisuus on peruskallio, jota on edistettävä ja laajennettava koko Euroopassa. Opettajien kelpoisuusehtoja ei saa laskea Suomessa. Sen sijaan työehtoja sekä työturvallisuutta on parannettava kautta linjan. Eurooppalaisen tutkimuksen ja innovaatioiden rahoitusta on nostettava merkittävästi. Lisäksi opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkuvuuden rahoitusta on lisättävä.

Verkkosivut 


Jukka Linna, Vasemmistoliitto

Lehtori, oikeustieteen tohtori, Helsinki

Ilmaston lämpeneminen on kohtalonkysymys. Se tulee pysäyttää 1,5 asteeseen. Tarvitaan talouden ja yhteiskunnan rakenteiden uudistamista, tarvitaan ekologista jälleenrakennusta. Samalla on turvattava oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen. Tämä kaikki edellyttää valtavia investointeja ja mittavia panostuksia koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Verkkosivut 


Arto Luukkainen, Perussuomalaiset

Dosentti, tutkija, Järvenpää      

EU:n Erasmus- ja Horizonohjelmat ovat tärkeitä mahdollisuuksia nuorille kielitaidon, ammattitaidon tai akateemisen kokemuksen kasvattamiseksi. Suomi elää ammattitaidosta ja tiedosta. Tällaiset ohjelmat ovat perusteltuja ja niiden rahallista määrää voi kasvattaa EU:ssa vaikka enemmänkin. Koulutusaika ulkomailla auttaa myös nuorta ymmärtämään sen miten tärkeä Suomi on ja miten paljon tämä meidän ”kansallinen projektimme” on saavuttanut. Suomalainen vapaus, hyvinvointivaltio, suomen kieli sivistyskielenä ja itsenäinen isänmaa osoittautuvat konkreettisesti hienoiksi saavutuksiksi kun opiskelee ulkomailla.

Verkkosivut 


Jasmin Pyöriäinen, Kristillisdemokraatit

Yliopisto-opettaja, filosofian maisteri, Joensuu

Euroopan unionin menestys nojaa vahvasti sivistykseen ja koulutukseen. Tästä syystä työelämän vaatimuksiin ja globaaliin kilpailuun on vastattava nostamalla koulutustasoa koko unionin alueella. Kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen nostaminen EU:n kehittämistyön kärkeen on tehokkain tapa vastata talous-, ilmastonmuutos- ja turvallisuuskysymyksiin.

Verkkosivut 


Harry Ruotsalainen, Seitsemän tähden liike

Aineenopettaja, liikenneopettaja, Laukaa        

Verkkosivut


Martin Stenberg, Kristillisdemokraatit

Yliopettaja, filosofian tohtori, Kauniainen

Verkkosivut


Mirja Vehkaperä, Suomen Keskusta

Euroopan parlamentin jäsen, Oulu

Sivistyksen arvo on pidettävä korkealla. Pienen Suomen ja koko Euroopan menestyminen on kiinni koulutetusta ja osaavasta väestä. Koulutuksen laatuun ja saatavuuteen, kaikilla tasoilla, on kiinnitettävä huomiota. Meidän on satsattava tutkimukseen, uusien innovaatioiden ja teknologian syntymiseen sekä yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun tieteen ja tutkimuksen avulla.

Verkkosivut 


Catharina von Schoultz

Ekonomie magister, biträdande rektor, kauppatieteiden maisteri, apulaisrehtori, Porvoo                                  

Verkkosivut 
 


 

Jaa