• logo
  • logo
Laki

Hallitukselle kysymys yksityisestä päiväkotibisneksestä

31.01.2019 - 16.39 Uutinen
Kuvituskuva

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä rajoittaakseen yksityisten varhaiskasvatusyksikköjen voitontavoittelua, kysyy kansanedustaja Emma Kari.

Vihreiden Emma Kari ihmettelee hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, miksi yksityiset päiväkodit saavat tehdä voittoa.  

— Helsingissä on paljastunut useita yksityisiä päiväkoteja, joissa voitontavoittelu on aiheuttanut lapsen edun vaarantumisen. Yksityisiä päiväkoteja on toiminut ilman asianmukaisia lupia, eikä päiväkotitilojen paloturvallisuutta ja terveellisyyttä ole pystytty varmistamaan. Tämän seurauksena yksi päiväkoti suljetaan ja seitsemän muun päiväkodin tilojen turvallisuutta selvitetään, Kari sanoo.

Yksityisellä omat pelisäännöt

Kari toteaa, että vaikka yksityinen varhaiskasvatus on julkisesti rahoitettua, yksityiset palveluntarjoajat voivat toimia eri pelisäännöin kuin kunnalliset toimijat.

— Yksityiset voivat periä korkeampia asiakasmaksuja, valikoida asiakkaansa ja tinkiä todellisesta henkilöstömitoituksesta supistamalla avustavan henkilökunnan määrää. Ne eivät välttämättä tarjoa palveluita lainkaan erityistä hoitoa, kasvatusta ja opetusta tarvitseville lapsille. Tällä tavoin ne voivat karsia varsinaisen toiminnan menoista ja maksaa omistajilleen osinkoja, Kari toteaa. 

Viime vuosina yksityiset varhaiskasvatusketjut ovat yleistyneet ja niiden liikevaihdot ovat kasvaneet merkittävästi. Joissain kaupungeissa jo yli 40 prosenttia lapsista on yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä. Omistajina on yhä useammin kansainvälisiä pääomasijoittajia.

Myös OAJ on nostanut esille varhaiskasvatusalan liiketoimintaan liittyviä riskejä. Lue koulutusjohtaja Heljä Misukan blogi, miksi varhaiskasvatuksella saa tehdä bisnestä. 

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

Jaa