• logo
  • logo
Eduskuntavaalit

Vielä ehtii mukaan! OAJ muistuttaa nuorisovaaleista

13.03.2019 - 10.41 Uutinen
Kuvituskuva

Nuorisovaalit ovat nuorille erinomainen tilaisuus tutustua vaaleihin ja ehdokkaisiin sekä harjoitella äänestämistä. Tänä keväänä on kahdet vaalit ja molemmat ovat tärkeitä nuorten ja koulutuksen tulevaisuuden näkökulmasta.

OAJ muistuttaa kevään vaalitavoitteissaan siitä, että koulutus, kasvatus ja tutkimus luovat edellytyksiä ihmiskunnan suurten kysymysten ratkaisemiseksi. Opiskelu ja jatkuva oppiminen ovat paras tae myös yksilön hyvinvoinnin ja työmarkkina-aseman turvaamiseksi, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.

— Elämme aikaa, jona yhteisten päämäärien tunnistaminen on muuttunut yhä vaikeammaksi yhteiskunnallisen polarisaation myötä. Puhumme helposti toistemme ohi, ja media ja somekeskustelu ruokkivat vastakkainasettelua ja väärinymmärrystä.

— Demokratia kuitenkin perustuu jokaisen äänen kuulemiseen ja arvostamiseen, yhteisen hyvän edistämiseen. Äänestäminen on kansalaisoikeus, joka muistuttaa tästä demokratian vahvasti yhteisöllisestä perustasta. On tärkeää, että nuorten osallisuutta ja demokratiaa vahvistetaan kouluissa ja oppilaitoksissa.

Nuorisovaaleja järjestetään valtakunnallisten vaalien yhteydessä, ja niissä äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissa vaaleissa. Äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat. Vaaleihin osallistuu peruskouluja, lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia.

Jos oppilaitos ilmoittautuu mukaan 22.3. mennessä, äänet lasketaan valtakunnalliseen tuloslaskentaan. Pelkästään eurovaaleihin voi ilmoittautua 3.5. saakka.

Nuorisovaaleja koordinoi nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Ne järjestetään yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton HYOL:n kanssa. Allianssin oma nuorten vaalikone löytyy tästä.

Ilmoittaudu mukaan nuorisovaaleihin tästä.

Kuva Leena Koskela