• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Omat tehtävät, oma lainsäädäntö – enemmistö suomalaisista kannattaa duaalimallia

27.03.2019 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva

Sekä eduskuntapuolueet että enemmistö suomalaisista ovat sitä mieltä, että ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen erillisistä tehtävistä ja lainsäädännöstä kannattaa pitää kiinni, selviää OAJ:n kyselyistä.

Ammattikorkeakoulujen tehtävänä on tuottaa työelämäpainotteista osaamista ja koulutusta, yliopistojen tiedepohjaista koulutusta ja tutkimusta. Enemmistö suomalaisista toivoo, että tästä niin sanotusta duaalimallista pidetään kiinni ja että yliopistojen ja amkien erot tunnustetaan jatkossakin – myös lainsäädännössä.

Enemmistö suomalaisista toivoo, että tästä niin sanotusta duaalimallista pidetään kiinni ja että yliopistojen ja amkien erot tunnustetaan jatkossakin.

Kansan enemmistö on sitä mieltä, että ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen lainsäädäntö ja tehtävät pitää säilyttää erillisinä toisistaan. Tätä mieltä on 56 prosenttia suomalaisista. Eri mieltä on 11 prosenttia. Peräti joka kolmas (34%) suomalaisista ei osaa sanoa mielipidettään tai ei ole asiasta samaa eikä eri mieltä.
 
Tiedot käyvät ilmi OAJ:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jolla selvitettiin kansan näkemyksiä erilaisista koulutuspoliittisista kysymyksistä.

Duaalimalli tukee kehittymistä

OAJ:lle duaalimalli merkitsee yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen muodostamaa kahta vahvaa pilaria, joista toinen on tieteen ja toinen ammattiosaamisen pilari. Korkean osaamisen rakentaminen duaalimallin varaan on OAJ:stä viisasta, sillä yhteiskunta huutaa yhä vahvemmin kahdenlaisen osaamisen perään.
 
Myös kehittymistä tukee OAJ:n mielestä se, että kummallankin on oma lainsäädäntö. Lainsäädännön erillisyyden lisäksi OAJ korostaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen erillisen rahoituksen ja ohjauksen tärkeyttä.

Puolueilta vahva tuki duaalimallille

Eduskuntapuolueet ovat OAJ:n kanssa samaa mieltä: ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen lainsäädäntö ja tehtävät pitää säilyttää erillisinä toisistaan.
 
Kun OAJ ja Opettaja-lehti selvittivät eduskuntapuolueiden kantoja alkuvuodesta, täysin samaa mieltä asiasta olivat vasemmistoliitto, siniset, kristillisdemokraatit, kokoomus, vihreät ja rkp. Perussuomalaiset olivat asiasta melko samaa mieltä, ja vain sdp:ssä asia herätti lievää vastustusta.

OAJ: Korkea ja monipuolinen osaaminen on paras vastaus työn murrokseen

OAJ:ssä uskotaan, että työelämä tarvitsee tulevaisuudessa entistä enemmän sekä yliopistollista että ammatillista korkeakoulutasoista osaamista ja erilaisia korkeakoulututkintoja sekä näin rakentunutta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Korkeakouluja koskevan lainsäädännön on vahvistettava ja tuettava tätä kehitystä.

Näin OAJ vastaisi osaamistason laskuun ja työn murrokseen:
  • Korkea-asteen duaalisuus – ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen erilaiset tavoitteet ja omat lainsäädännöt – on säilytettävä. Yliopistoista tullaan työmarkkinoille jatkossakin maistereina. Ammattikorkeakouluista työelämään siirrytään ammattikorkeakoulututkinnolla.
  • Työelämää kehittävien ylempien ammattikorkeakoulututkintojen asemaa pitää vahvistaa ja niiden määrää lisätä.
  • Korkeakoulujen henkilöstön ammattitaidon vahvistaminen ja työelämän kanssa tehtävä yhteistyö on nostettava tärkeimmiksi korkeakoulutuksen kehittämiskohteiksi, koska vain siten voidaan varmistaa opetuksen laatu ja ajantasaisuus.
  • Opiskelumahdollisuuksien moninaistuminen ja opetusteknologian käyttöönoton laajentuminen edellyttävät opetushenkilöstön pedagogisen osaamisen vahvistamista, suunnittelu- ja kehittämistyön parempaa mitoitusta ja koulutuksellisen tehtävän arvostamista.
  • Opetushenkilöstöllä on oltava mahdollisuus tutkimuksen tekemiseen.

Lue lisää OAJ:n ratkaisuja Suomen kilpailu- ja innovaatiokyvyn vahvistamiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi 
 
 

Jaa
 

Eduskuntavaalit 2019: Tutustu ratkaisuehdotuksiimme!

Huomispäivän Suomea tehdään joka ikinen päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri maan. Tutustu 37 ratkaisuehdotukseemme ja tarkista oman vaalipiirisi opettajataustaiset ehdokkaat!

Koulutus ratkaisee