• logo
  • logo
Laki

Opiskeluhuolto ei toimi – OAJ kannattaa aloitetta lain muuttamisesta

30.01.2019 - 14.16 Uutinen
Kuvituskuva

Kansanedustaja Raija Vahasalo jätti lakialoitteen opiskeluhuoltolain muuttamisesta. OAJ kannattaa uudistuksia.

Kokoomuksen kansanedustaja Raija Vahasalo on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen opiskeluhuoltolain uudistamisesta. Lakiin on Vahasalon mielestä kirjattava selkeämmin kolmiportaisen tuen ja opiskeluhuollon rooli. Myös ennaltaehkäisevää työtä häirinnän, kiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi olisi selkiytettävä. Opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto olisi Vahasalon mielestä poistettava laista kokonaan.

Tavoitteet jäivät toteutumatta

Opiskeluhuoltolaki pitää OAJ:nkin mielestä uudistaa. Koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen toteaa, että Vahasalon lakialoite sisältää ehdottomasti kannatettavia ehdotuksia.

— Jo vuosi sitten Karvin arviointi toi esille, ettei opiskeluhuoltolaki ole parissa kolmessa vuodessa saanut aikaan niitä keskeisiä muutoksia erityisesti ennaltaehkäisevässä opiskeluhuollossa, joita tavoiteltiin.

Erityisesti opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltoa koskevan säännöksen poistaminen on Lahtisen mielestä hyvä ehdotus. Käytännössä opsin mukaista opiskeluhuoltoa ei ole olemassa, vaan todellisuudessa sen on korvannut yhteisöllinen opiskeluhuolto.

Aina ei tarvittaisi oppilaan lupaa

Lahtinen uskoo, että toteutuessaan lakialoite selkeyttäisi lain tasolla opettajan oikeutta konsultoida ja pitää palavereita kuraattorin ja psykologin kanssa oppilaan tarvitsemasta kolmiportaisesta tuesta myös ilman oppilaan tai vanhemman lupaa.

— Lakiesitys vastaa nykytilaa. Asia ei ole kuitenkaan kaikkien tiedossa, vaikka opetushallitus on siitä ohjeistanut. Siksi sen kirjaaminen lakiin olisi hyvä juttu.

Byrokratia kevenisi

Vahasalo ehdottaa, että kolmiportaisessa tuessa ei tarvittaisi vähintään kahta opiskeluhuollon ammattihenkilöä yhteistyöhön oppilaan tukea pohtimaan, vaan tarpeen mukaan yksikin ammattihenkilö riittäisi.

Lahtisen mielestä lakialoitteen esitykset keventäisivät byrokratiaa ja vapauttaisivat työaikaa psykologeilta, kuraattoreilta ja opettajilta apua tarvitsevien parissa työskentelyyn.

Hyvä avaus uudistustyöhön

Lahtinen pitää lakialoitetta erittäin hyvänä avauksena oppilas- ja opiskeluhuoltolain uudistamiseksi, vaikka sitä ei enää tällä hallituskaudella ehditä toteuttaa.

— Toivotaan, että lain uudistustarve tunnistetaan kaikissa puolueissa laajemminkin.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela