• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Puolueet hitsasivat yhteistä näkemystä hallitusohjelmasta SuomiAreenassa – muutama juotos löytyikin

18.07.2019 - 13.27 Uutinen
Kuvituskuva
Kansanedustajat Inka Hopsu (vas.) ja Hilkka Kemppi pääsivät tutustumaan pistehitsauksen saloihin.

Hallitus- ja oppositiopuolueiden kansanedustajat löysivät SuomiAreenan keskustelussa yhteisiäkin koulutuskantoja. Oppositiota arvelutti hallitusohjelman kirjausten määrä ja perhevapaauudistuksen kunnianhimottomuus.

Hallitusohjelma julkaistiin kesäkuun 3. päivä, eli sitä on nyt saanut perata ja analysoida puolisentoista kuukautta.

Porin SuomiAreenan yllätyslavalla ohjelmassa oli torstaina hitsausnäytös, jossa hallituspuolueiden kansanedustajat Inka Hopsu (vihr), Hilkka Kemppi (kesk) sekä opposition Sakari Puisto (ps) ja Sari Multala (kok) pääsivät kisaamaan metallisen kukan hitsauksessa ja maalauksessa.

Samalla kuultiin, saatiinko hallitusohjelmasta hitsattua yhteistä näkemystä. Ei saatu, vaikka tulikiven katkua nousikin – kiivaimman väittelyn sijaan – korkeintaan Teknisten aineiden opettajien järjestämässä työnäytöksessä.

– Kyllä siinä ohjelmassa on hyviäkin kirjauksia, joista voin olla samaakin mieltä. Eri puolueet ovat kuitenkin tuoneet ohjelmaan niin paljon toiveitaan, että saapa nähdä, mihin ne lopulta johtavat, Puisto sanoi.

Sari Multalakin myönsi, että hallitusohjelmasta löytyy hyviä koulutuskirjauksia.

– Esimerkiksi maksuttoman osa-aikaisen varhaiskasvatuksen kokeilun jatko on hyvä asia, ja se pitää jatkossa laajentaa kaikille. Mutta kyllä me olisimme tehneet esimerkiksi kunnianhimoisemman perhevapaauudistuksen, samalla kun ansiosidonnaistakin tässä nyt kehitetään.

”Yhteistyö on välttämätöntä jatkuvassa oppimisessa”

Jos ei Porin kesäkeskusteluissa, niin eivät hallitus ja oppositio ole pelkästään nuottasilla alkaneella hallituskaudellakaan. Esimerkiksi jatkuvan oppimisen uudistusta aletaan tehdä parlamentaarisessa työryhmässä kaikkien puolueiden voimin.

– Jatkuva oppiminen on ollut jo pitkään kaikkien puolueiden huulilla. Se on myös asia, joka tulee olemaan yhtä hallituskautta pidempi haaste. Yhteistyö on tässä välttämätöntä, sillä puolueiden lisäksi asia kiinnostaa myös useita sidosryhmiä, kuten ay-liikettä ja elinkeinoelämää, Hilkka Kemppi sanoi.

Inka Hopsun mukaan jatkuvan oppimisen uudistuksessa on kyse isosta koulutusjärjestelmän ja työelämän kokonaisuudesta.

– Työelämän on joustettava jatkuvan oppimisen tukemiseksi. Eikä vasta silloin, kun yt-neuvottelut on edessä, vaan koko ajan, Hopsu sanoi.

Myös Puisto on huolissaan siitä, että työelämän jäykkyys vaikeuttaa jatkuvaa oppimista.

– Suomen koulutusjärjestelmä on hyvä ja sen perustalle on helppo rakentaa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia, joissa kannattaa huomioida kaikki koulutustasot.

Tallenne tilaisuudesta löytyy täältä. (noin 49 minuutin kohdalta eteenpäin)

Teksti: Matias Manner

Kuva: Tomi Glad

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet