• logo
  • logo
Koulutusjärjestelmä

Sote-alan soveltuvuuskokeet palaavat – käyttöön jo tämän kevään yhteishaussa

08.02.2019 - 13.46 Uutinen
Kuvituskuva

Karsivat soveltuvuuskokeet tekevät paluun ammatillisen koulutuksen Sora-aloille. Samalla alkaa sosiaali- ja terveysalojen yhtenäisen ja valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelu.

Soveltuvuuskokeet palaavat muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammatilliseen koulutukseen, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

Asetusmuutoksen myötä mahdollisuus karsivan pääsy- tai soveltuvuuskokeen käyttämiseen ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnoissa palautetaan niin sanotuille SORA-aloille.

SORA-aloilla tarkoitetaan tutkintoja, joihin liittyy esimerkiksi alaikäisen turvallisuutta, potilas- ja asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Koulutuksen järjestäjät voivat käyttää karsivaa soveltuvuuskoetta jo tämän kevään yhteishaussa.

Alojen vaativuus näkyviin jo valintavaiheessa

OAJ on kannattanut karsivien soveltuvuuskokeiden käyttöä jo pitkään.

– On erinomaista, että asiaan puututtiin ja asetusta nyt muutetaan. Kyse on opiskelijoiden ohjaamisesta ja ammatillisen koulutuksen vaativuuden alleviivaamisesta. Asia vain korostuu, kun kyse on ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Viimeksi OAJ otti kantaa asiaan asetusmuutosta koskevassa lausunnossaan. 

Pari vuotta sitten OAJ vaati pakollisia soveltuvuuskokeita  SORA-aloille yhteisessä kannanotossa JHL:n, SuPerin ja Tehyn kanssa.

Käyttöön useille koulutusaloille

Ministeriö käynnistää myös yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun sosiaali- ja terveysaloille.

Nyt muuttuvan asetuksen mukaisia SORA-tutkintoja ovat sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lääkealan perustutkinto, hammastekniikan perustutkinto, lääkealan perustutkinto, välinehuoltoalan perustutkinto, kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, lentokoneasennuksen perustutkinto, merenkulkualan perustutkinto ja turvallisuusalan perustutkinto.

Teksti: Matias Manner

Kuva: Leena Koskela