• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Suurlähettiläät huolissaan saksan jäämisestä paitsioon kielivalinnoissa – OAJ jakaa huolen

27.05.2019 - 10.55 Uutinen
Kuvituskuva
Sveitsin suurlähetystön kulttuurisihteeri Päivi Laihinen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Sveitsin suurlähettiläs Heinrich Maurer, OAJ:n erityisasiantuntija Pauliina Viitamies, Itävallan suurlähettiläs Maximilian Hennig ja Saksan suurlähettiläs Detlef Lingemann keskustelivat saksan opiskelun tärkeydestä Helsingin Akavatalolla.

Ensi vuonna A1-kielen opetus aloitetaan ensimmäisellä luokalla. Saksan, Sveitsin ja Itävallan suurlähettiläät ovat huolissaan siitä, että harva lapsi valitsee enää saksaa A-kieleksi. He toivovat englannin rinnalle monipuolisesti muita kieliä. Myös OAJ liputtaa laajan kielivalikoiman puolesta.

Suomessa vain harva lapsi opiskelee saksan kieltä. Ja kyllä, asiasta on syytä olla huolissaan. Tätä mieltä ovat Saksan suurlähettiläs Detlef Lingemann, Itävallan suurlähettiläs Maximilian Hennig, Sveitsin suurlähettiläs Heinrich Maurer ja Sveitsin suurlähetystössä kulttuurisihteerinä työskentelevä Päivi Laihinen. He keskustelivat viime perjantaina aiheesta OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen ja erityisasiantuntijan Pauliina Viitamiehen kanssa.

– Oli yllättävä veto, että poikkeuksellisen vaikutusvaltainen porukka lähestyi meitä ja halusi keskustella tärkeästä aiheesta, Luukkainen kertoo.

OAJ jakaa suurlähettiläiden huolen. Tapaamisessa pohdittiin yhdessä keinoja, joilla suomalaisia saataisiin motivoitua saksan kielen opiskeluun. Saksan opinnot mahtuisivat Luukkaisen mukaan ainakin suurten kaupunkien kielivalikoimaan.

– Saksa on yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista. Saksan kielen taito edistäisi maiden välistä kauppakumppanuutta, Luukkainen valottaa saksan kielen tärkeyttä.

Monipuolinen kielivalikoima keskiöön

Ensi vuoden alusta lähtien A1-kielen eli ensimmäisen vieraan kielen opetus aloitetaan viimeistään perusopetuksen ensimmäisen luokan keväällä. Yleisimmin lasten ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi valikoituu englanti.

OAJ:ssä pidetään tärkeänä, että kunnissa olisi tarjolla laaja kielivalikoima. Englannin rinnalle tarvitaan myös muita kieliä, kuten saksaa, ranskaa, espanjaa ja kiinaa.

– Tätä viestiä olemme kertoneet kuntiin jo kauan. Kouluissa tulee tarjota laajasti eri kieliä. Kielet eivät kilpaile keskenään, vaan toimivat ajattelun välineenä, Luukkainen täsmentää monipuolisen kieltenopetuksen tarvetta.

Aikaisemmin A1-kielen opiskelu on aloitettu viimeistään kolmannella luokalla.

OAJ tyytyväinen kieltenopetuksen varhennuksen opetussuunnitelmiin

OAJ on tyytyväinen uusiin kieltenopetuksen varhennuksen opetussuunnitelmiin. Paikalliset opetussuunnitelmat on päivitettävä vuoden 2019 loppuun mennessä.

– Opetuksessa on huomioitava opetustapojen monipuolisuus, leikinomaisuus ja ikäkaudelle sopivien menetelmien käyttö. Opettajien täydennyskoulutuksesta on huolehdittava, jotta luokanopettajilla on tarvittava osaaminen ja aineenopettajilla ymmärrys alkuopetuksen pedagogiikasta, erityisasiantuntija Pauliina Viitamies sanoo uutisessa.

Teksti ja kuva: Sara Juntunen

Jaa