• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Tavoitteena vahvistaa pedagogiikkaa” – OAJ ja Touhula yhteistyöhön

27.03.2019 - 14.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ ja Touhula ovat aloittaneet yhteisen hankkeen. Tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja sen johtamista Touhulan päiväkodeissa.

OAJ ja Touhula lähtevät yhdessä vahvistamaan varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa sen johtamista. Yhteinen hanke käynnistyi maaliskuun alussa Keski-Suomessa pidetyillä työpajoilla. Pedagogiikan vahvistamisen lisäksi keskiössä ovat myös opettajan roolin kirkastaminen sekä hyvien työolosuhteiden varmistaminen.

Keskustellen kiinni opettajan ydintehtäviin

Yhteistyö on alkanut kevään aikana päiväkodeissa toteutetuilla parituntisilla työpajoilla. Niihin on osallistunut Touhulan varhaiskasvatuksen opettajia ja päiväkodin johtajia. Tällä viikolla työpajakierros rantautuu Tampereelle. 

Työpajoissa keskustellaan varhaiskasvatuksen pedagogisesta työstä ja sen johtamisesta sekä pohditaan niihin liittyvää osaamista tiimeissä ja vasun eri tasoilla.

– Työpajoissa käydään keskustellen läpi esimerkiksi sitä, mitä varhaiskasvatuksen opettajien ydintehtäviin kuuluu ja miten suunnittelulle ja arvioinnille järjestetään työaikaa, OAJ:ssä hanketta vetävä Harri Myllynen sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettajan rooli tiiminsä vetäjänä

Työpajaturneella kiertää Touhulan edustajana varhaiskasvatuspäällikkö Elina Weckström.

– Työpajoissa luomme työn kehittämiseen suuntaavaa ammatillista vuoropuhelua. Haluamme, että työpajat antavat oikeasti eväitä toiminnan kehittämiseen. Työpajoissa käytävät keskustelut kirjataankin Touhulan sisäisen pedagogisen työn johtamiseen liittyvän kehittämistyön pohjaksi, Weckström sanoo.

Seuraavaksi suuntana pohjoinen

Keski-Suomen ja Pirkanmaan jälkeen työpajat suuntaavat pohjoiseen.

– Kevätkaudella toteutettavien työpajojen jälkeen on arvioitava myös hankkeen mahdollista jatkoa, Harri Myllynen toteaa.

Syksyllä on luvassa Helsingissä järjestettävä seminaari, jossa keskitytään erityisesti pedagogiikan johtamiseen. Seminaari järjestetään Akavatalon valopihalla 5. syyskuuta 2019.

– Kutsumme tilaisuuteen päiväkodin johtajia sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta koko pääkaupunkiseudun alueelta. Etäyhteydellä tilaisuuteen voi osallistua myös muualta maasta, Myllynen vinkkaa.