• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n neuvottelujohtaja vastaa 6 kysymykseen poikkeuksellisesta neuvottelukeväästä – katso video!

06.04.2020 - 15.37 Uutinen
Kuvituskuva

Haasteita ja vaikeuskerrointa riitti kunta-alan neuvotteluissa jo ennestään. Sitten tuli korona, joka pani uusiksi koko neuvottelukuvion. OAJ:n neuvottelujohtaja vastaa videolla kuuteen kysymykseen kunta-alan neuvotteluista.

Katso video alta tai suoraan Youtubessa.

Voit myös lukea alta tiivistety versiot OAJ:n neuvottelujohtajan Petri Lindroosin vastauksista kuuteen kysymykseen.

 

1. Sopimukset ovat nyt umpeutuneet. Miten neuvottelut etenivät sitä ennen?

Kovasti olemme tehneet töitä ja tuoneet neuvottelupöytään esityksiä opetushenkilöstölle tärkeistä asioista. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen vuosityöajan parantamista koskevia neuvotteluja olemme käyneet kesästä ja alkusyksystä asti aina näihin päiviin.

Alusta asti olemme tienneet, että helppoa tämä ei tule olemaan. Työnantajan ja järjestöjen tavoitteet poikkeavat niin vahvasti toisistaan. Eli kun me olemme esittäneet parannuksia, työnantaja on esittänyt vastaavantasoisia heikennyksiä.

  • Tutustu OAJ:n neuvottelutavoitteisiin täällä.

 

2. Miten koronan leviäminen vaikutti neuvotteluihin?

Haasteita ja vaikeuskerrointa oli jo valmiiksi tosi paljon. Sitten kun tuli korona ja poikkeuslait, niin kyllähän se pani uusiksi koko neuvottelukuvion.

Tässä kolme keskeisintä koronaepidemian vaikutusta:

a) Neuvottelut etäyhteyksien varaan

Konkreettisesti koronaepidemia vaikutti siten, että perinteisestä kasvokkain tapahtuvasta neuvottelemisesta siirryttiin etäyhteyksiin. Se toi neuvottelemiseen ihan oman haasteensa.

b) Talousnäkymät muuttuivat nopeasti

Koronaepidemialla tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia Suomen talouteen. Sitä kautta korona vaikuttaa koulutuksen järjestäjien asemaan ja esimerkiksi niiden palkanmaksukykyyn. Kasvava epävarmuus taloudesta on esimerkiksi muuttanut käsitystä siitä, kuinka pitkiä sopimuskausia voidaan tehdä.

Tässä kohtaa tarvitsemme vakautta, koska meidän jäsenkuntamme pitää tämän yhteiskunnan pystyssä. Siksi me haemme edelleen sitä, että sopimuskausi on noin pari vuotta.

c) Järjestövalmius

Oma lukunsa on myös se, että olimme syksystä lähtien valmistautuneet neuvotteluihin hiomalla järjestövalmiutta. Järjestövalmius saatiinkin hyvälle mallille, mutta on selvää, että kun korona tuli päälle, se siirsi ajattelun uuteen asentoon. Lakot ovat aika epätodennäköisiä tällaisessa tilanteessa.

 

3. KVTES-ratkaisua haetaan nyt sovittelijan avulla. Mikä tekee sovittelusta poikkeuksellisen?

Tällä kertaa asiat olivat sen tason solmussa keskustason pöydässä, että kaikki osapuolet totesivat, että nyt tarvitaan sovittelija apuun. 

Sovittelusta tekeekin poikkeuksellisen se, että työtekijät ja työnantaja pyysivät sovittelua vapaaehtoisesti. Yleensä se menee siten, että joku jättää lakkovaroituksen, ja sen jälkeen sovittelija lähtee hakemaan sovintoesitystä.

Keskustason pöydässä sovitaan KVTESistä ja linjataan esimerkiksi sopimuskauden pituudesta sekä yleisistä palkankorotusten linjoista. Siinä pöydässä meitä edustaa Juko. Jukon ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huolehtii, että myös opettajien asia tulee oikeasti hoidettua ja saadaan paras mahdollinen ratkaisu.

 

4. Miksi OVTESiä ei sovita, vaikka KVTES onkin sovittelussa?

On mahdotonta viedä opetusalan virka- ja työehtosopimus OVTES itsenäisenä sopimuksena maaliin, koska OVTES on osa kokonaisuutta.

Eli pääpöydässä, joka on nyt sovittelussa, määritellään muun muassa sopimuskauden pituus ja linjataan palkankorotuksista. Ilman näiden reunaehtojen määrittelyä OVTES ei voi edetä, koska pääpöytä määrittää, paljonko on rahaa sopimusten korjaamiseen.

Vastaavasti kääntäen myöskään pääpöytä ei voi mennä kiinni, ellei opetusalan virka- ja työehtosopimus ole maalissa.

 

5. Milloin sopimukset sitten syntyvät?

Sopimukset syntyvät aina jossain vaiheessa. Joskus se vie vähän pidemmän ajan, ja tässä tilanteessa teemme koko ajan hartiavoimin töitä jäsenkuntamme eteen, jotta saadaan sopimukset kasaan mahdollisimman nopeasti.

Sopimuksia neuvotellaan niin kauan, kunnes ratkaisut on tehty, mutta huonoja ratkaisujahan me emme tietenkään voi tehdä. 

 

6. Pitääkö jäsenten olla huolissaan tilanteesta?

Jäsenten ei tarvitse olla huolissaan omien palvelussuhteen ehtojensa osalta, koska sopimusten jälkivaikutusten vuoksi palkkoja maksetaan, kuten ennenkin. 

Sopimusmääräykset ovat voimassa, kunnes on sovittu toisin.

Eli työrauhan ulkopuolella oleminen ei ole niin dramaattinen tilanne kuin miltä se voi kuulostaa.

 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!


Teksti ja video: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

Jaa