• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lakkomarssi keräsi Kuopiossa sadat opettajat yhteen – ”olemme samassa veneessä”

12.04.2022 - 15.37 Uutinen
Kuvituskuva
Järjestövalmiuspäällikkö Risto Launonen yllättyi iloisesti tuesta, jota lakkovahdit ja marssi saivat kuopiolaisilta.

Kuopiossa yhdistystoimijoiden pitkät päivät lakkovalmisteluiden parissa kantoivat hedelmää. Sadat opettajat kokoontuivat marssille ja toritapahtumaan yhteisen asian ääreen. Järjestövalmiuspäällikkö Risto Launonen uskoo lakon konkretisoineen monelle jäsenelle ammattijärjestötoiminnan merkitystä.

"Haluamme oikeudenmukaisen palkan. Onko se liikaa vaadittu?" kysyy Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön eli Jukon järjestöpäällikkö Jarmo Niskanen.

"Ei!" vastaavat kuorossa Kuopion torille kokoontuneet opettajat ja muut korkeasti koulutetut kunta-alan ammattilaiset.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Kuopio12042022-by-HeikkiPolonen-1920x1080_5.jpg

OAJ:n toinen varapuheenjohtaja Helena Kahl (vasemmalla) muistutti kyltillään, että moni opettaja harkitsee alanvaihtoa nykyisen palkkatason ja työn kuormittavuuden vuoksi.

Sovittelijan esitystä ei voitu hyväksyä

Aurinko paistaa, ja ilmassa on maankuulujen lihapiirakoiden tuoksun lisäksi jotain historiallista. Ehkä se on yhteishenkeä. Tämä yhteishenki konkretisoituu sadoissa opettajissa, jotka marssivat tänään satamasta Kuopion torille.

OAJ:n toinen varapuheenjohtaja Helena Kahl toteaa, että moni on ajatellut, että eiväthän opettajat lakkoile. Nyt lakkoillaan, kun muuta vaihtoehtoa ei jäänyt.

–Odotimme sovittelulta paljon, mutta kuinka kävikään. Sovittelijan laatima paperi oli sellainen, jota emme voineet hyväksyä. Siksi olemme täällä. Haluamme oikeudenmukaisen palkan, haluamme palkkaohjelman, OAJ:n toinen varapuheenjohtaja Helena Kahl sanoo.

Sovittelijan laatima paperi oli sellainen, jota emme voineet hyväksyä. Siksi olemme täällä.

Neuvottelujen alla OAJ on muistuttanut opettajien tekemän työn merkityksestä – siitä, että heidän tehtävänsä on tulevaisuuden kokoinen. Kyselyt kertovat, että yli puolet opettajista harkitsee alanvaihtoa. Palkkaohjelma tarvitaan lisäämään alan houkuttelevuutta.

Vielä opettajat eivät ole suurin joukoin toteuttaneet aikeitaan alanvaihdosta. Nyt on kuitenkin korkea aika ehkäistä joukkopako. Kahl kertoo konkreettisen esimerkin siitä, että uhka on todellinen.

– Naapurissani asuu kaksi luokanopettajaa. Heistä toinen on jo lähtenyt opiskelemaan itselleen toista ammattia, Kahl kertoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Kuopio12042022-by-HeikkiPolonen-1920x1080_4.jpg

Urpu-Maarit Bruun ja Minna Parviainen ovat paiskineet pitkää päivää lakkopäivien järjestelyjen eteen. Edellisen kerran opettajat ovat olleet lakossa vuonna 1984, joten tilanne on kaikille uusi. Jäsenten viesteihin on vastailtu kelloon katsomatta.

”Saturaatiopiste on saavutettu”

Kuopiossa yhdistystoimijat ovat paiskineet pitkää päivää toimistolla ja Teams-palavereissa, jotta lakkojärjestelyt pelaavat, ohjelma saadaan kasaan ja jäsenet saavat vastauksia kysymyksiinsä.

Kova työ on kantanut hedelmää, ja aamuvarhaisesta lakkovahtipisteitä kiertäneen ja lakkovahteja tsempanneen Risto Launosen on helppo hymyillä.

– On ollut huikea päivä. Vaikka lakkoa emme koskaan toivo, niin nyt kun se tuli, on hienoa nähdä, että näin iso porukka on järjestön päätöksen takana, Launonen sanoo.

Hän työskentelee luokanopettajana, mutta viime päivät ovat kuluneet tiiviisti järjestövalmiuspäällikön tehtävissä. 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Kuopio12042022-by-HeikkiPolonen-1920x1080_3.jpg

Lakkovahdit saivat järjestövalmiuspäällikkö Risto Launosen mukaan ohikulkijoilta pelkästään kannustavaa palautetta.

Minkä Risto Launonen ajattelee olevan syynä sille, että niin monet varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukioissa työskentelevät opettajat ovat saapuneet paikalle pitämään ääntä ja osoittamaan mieltä?

– Porukkaa yhdistää se, että pidämme tärkeänä palkankorotuksia ja palkkaohjelmaa. Mutta uskon, että opettajia varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle yhdistää myös kokemus siitä, että työmäärä on lisääntynyt liian paljon ja liian pitkään. Saturaatiopiste on saavutettu, ja nyt tilanteeseen halutaan muutos.

Opettajia varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle yhdistää myös kokemus siitä, että työmäärä on lisääntynyt liian paljon ja liian pitkään.

Tukea opettajien tavoitteelle on tullut päivän aikana myös alan ulkopuolisilta.

– Odotin, että marssilla olisi tullut huutelua, mutta kaikilta tuli peukkua ja positiivista ilmettä. Samoin lakkovahdissa ohikulkijat olivat asiamme takana ja sanoivat, että on hienoa, että opettajat eivät nyt taivu vaan näyttävät kynsiään, Launonen sanoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Kuopio12042022-by-HeikkiPolonen-1920x1080.jpg

Lakon alla kiinnostus ammattijärjestötoimintaan on kasvanut

Risto Launonen uskoo, että lakko toimii myös muistutuksena ammattijärjestön merkityksestä. Järjestäytyminen yhteisen asian taakse on tuonut ammattijärjestöjen merkitystä lähemmäs jäseniä.

Se näkyy jopa yhdistyksen Facebook-sivun tykkääjämäärässä, joka on kasvanut viime päivinä nopeasti.

– Ammattijärjestötoiminta on selvästi alkanut kiinnostaa, ja eri opettajaryhmien välille on syntynyt vahvempi fiilis siitä, että olemme samassa veneessä.

Eri opettajaryhmien välille on syntynyt vahvempi fiilis siitä, että olemme samassa veneessä

Lakon jälkeen Kuopiossakin jäädään Launosen mukaan odottavissa tunnelmissa seuraamaan, miten asiat etenevät sovittelulautakunnassa.

– Toivotaan, että hyväksyttävä ratkaisu löytyisi mahdollisimman pian. Mutta senkin tiedän, että jatkossa olemmekin paljon valmiimpia, jos on tarvetta uusille lakkoaalloille.

Lakkotapahtumat jatkuvat tänään Kuopiossa ja Tampereella vielä jäsentapahtumien muodossa. Niistä löydät lisätietoa täältä.

Teksti ja kuvat: Heikki Pölönen

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa