• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Syrjäytyminen"

OAJ ja SPJL: Nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisy on vanhempien, koulujen ja viranomaisten yhteinen tehtävä

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL esittävät moniammatillisen yhteistyön vahvistamista ja tiedonsiirron parantamista eri viranomaistahojen välillä, jotta nuoriso- ja jengirikollisuutta pystytään ehkäisemään jo varhaisessa vaiheessa. Oikeusministeriössä on käynnissä nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaa käsittelevä työryhmä, joka saa työnsä valmiiksi vuoden 2023 loppuun mennessä.

13.12.2023 Tiedote
OAJ: Kouluja ei saa jättää yksin nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisyssä

Nuorten väkivaltarikollisuus on herättänyt kasvavaa huolta niin vanhempien kuin opettajienkin parissa. OAJ on koonnut 18 toimenpiteen paketin ratkaisuista ongelmaan. Oikeusministeriössä on käynnissä työryhmä nuoriso- ja jengirikollisuuden torjunnasta, joka saa työnsä valmiiksi vuoden 2023 loppuun mennessä.

13.12.2023 Uutinen
Oppivelvollisuusuudistuksen rahoitus riittää luultua paremmin – tutustu OAJ:n raportteihin

Rahoitus riittää oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpanoon oletettua paremmin. Uusiin velvoitteisiin osoitettua rahoitusta ei kuitenkaan ole käytetty täysimääräisesti opetushenkilöstön lisäämiseen, mihin OAJ on pettynyt. Opiskelijoilla tuen tarve on kasvanut ja heillä on motivaatioon ja käyttäytymiseen liittyviä haasteita, minkä arvellaan osin johtuvan korona-ajan poikkeusjärjestelyistä. OAJ on julkaissut neljä raporttia oppivelvollisuusuudistuksen vaikutuksista eri koulutusmuodoissa.

18.05.2022 Uutinen
Kun oppimäärä on yksilöllistetty, yhteishaussa piilee epäkohta – 9 kysymystä ja vastausta OAJ:n mallista

Yhteishakuun tulee ensi vuoden alussa muutos yksilöllistetyn oppimäärän mukaan opiskelleiden oppilaiden valintaperusteisiin. Jatkossa opiskelijavalinnassa käytetään harkinnanvaraista hakua silloin, kun oppilaan opinnot on yksilöllistetty sekä matematiikassa että äidinkielessä. OAJ:n mielestä muutos on oikean suuntainen mutta riittämätön. Vastaamme tässä jutussa kysymyksiin nykyisen järjestelmän ongelmista ja OAJ:n esittämästä mallista.

28.09.2021 Uutinen
OAJ haluaa korjata yhteishaun epäkohdan – yksilöllistetyn oppimäärän arvosana rinnastettava 5:een 

Jos perusopetuksen oppilas ei tukitoimillakaan saavuta arvosanan 5 mukaista osaamista, hänen oppimääränsä voidaan yksilöllistää. Yhteishaussa yksilöllistetyn oppimäärän mukaisten arvosanojen käsittely tapahtuu nykyisin epäoikeudenmukaisesti. Tähtimerkillä merkityt yksilöllistetyn oppimäärän arvosanat rinnastetaan yhteishaussa tavallisen oppimäärän mukaisiin arvosanoihin, vaikka osaamisen taso ei ole verrattavissa. OAJ vaatii lausunnossaan, että perusopetuksen yksilöllistetyn oppimäärän tähtimerkillä merkitty arvosana rinnastetaan yhteishaussa arvosanaan 5.

03.09.2021 Uutinen
Opiskeluhuollon siirto hyvinvointialueille peruttava

OAJ, Suomen Psykologiliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Koulukuraattorit ry esittävät kannanotossaan huolensa opiskeluhuollon resursseista koronakriisin aikana ja sen jälkeen.

31.03.2021 Uutinen
Tuki saatava toimimaan, kun oppivelvollisuutta laajennetaan – ”Tarttettais muutakin kuin niitä hienoja aikeita”

”Saattaen vaihtaminen” oli sanapari, jota toisteltiin taajaan, kun opettajat, opiskelijat, kansanedustajat ja virkamiehet kokoontuivat keskustelemaan oppivelvollisuuden uudistuksesta. Tarvitaan toimivaa oppimisen tukea, riittävästi opinto-ohjausta ja mahdollisuus opetuksen kannalta olennaisten tietojen siirtoon, jotta koulutuksen ketju toimii eikä nuori pääse putoamaan.

25.09.2020 Uutinen
Harrastustoiminta saa uuden mallin ja rahaa – opettajiakin tarvitaan

Taataan jokaiselle lapselle ja nuorelle aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Siinä Marinin hallitusohjelmaan kirjattu tavoite. Miten tavoitteeseen päästään? Ottamalla koulut ja opettajat mukaan ja varmistamalla, että jokainen voi oikeasti löytää itselleen sopivan harrastuksen, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen.

10.06.2020 Blogi
Yli 70 miljoonaa perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen – OAJ kannustaa hakemaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa hakemusten perusteella yli 70 miljoonaa euroa koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamiseen. Perusopetuksen ja esiopetuksen lisäksi rahaa on ensimmäistä kertaa jaossa myös varhaiskasvatukseen. OAJ kannustaa opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjiä hakemaan.

09.03.2020 Uutinen
Taloustutkimus selvitti: Suomalaiset haluavat opettajamitoituksen lakiin

Suomalaisista yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että lakiin pitää kirjata opettajamitoitus. Monella muualla alalla henkilöstömitoitus on jo laissa. Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ihmetteleekin, miksi koulutus on poikkeus. Esimerkiksi opinto-ohjaajien osalta mitoitus voitaisiin OAJ:n laskelmien mukaan toteuttaa jo hallitusohjelmassa luvatuilla rahoilla.

06.02.2020 Tiedote