• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Ammatillinen koulutus"

Yhteistyötä eikä repimistä

Tasa-arvoinen, laadukas ja korkeatasoinen koulutus on yksi keskeisimmistä Suomen menestyksen peruskivistä, jota on vaalittava, mutta myös kehitettävä aktiivisesti. Vahvaan perustaan investoimalla saadaan osaavaa nuorisoa työelämään ja korkea-asteen koulutukseen. Kehittämistä on tehtävä palkansaajien, työnantajien ja valtiovallan yhteisponnisteluin, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen blogissaan.

03.11.2020 Blogi
Kiusaamiselle stoppi – mitä siihen tarvitaan? OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä

Jokainen kiusaamistapaus on liikaa. Poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa siihen, että kiusaaminen ja väkivalta kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa saadaan loppumaan. OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä, jotka tällä hallituskaudella pitää toteuttaa.

21.10.2020 Näkemys
Lähikontakteja kertyy, sijaiset kiven alla – ammatilliset opettajat kovilla koronasyksynä

Huoli koronaturvallisuudesta, lähi- ja etäopetuksen vuorottelu ja jatkuva toisen opettajan ryhmän valvonta oman tehtävän ohella leimaavat monen ammatillisen opettajan syksyä. OAJ:n jäsenkyselyyn vastanneet opettajat toivovat silti lähiopetuksen voivan jatkua.

14.10.2020 Uutinen
OAJ  vaatii 2 miljardin euron palauttamista koulutukseen ja kuntien määrän karsimista

OAJ vaatii, että helmikuussa eduskunnalle annettavassa koulutuspoliittisessa selonteossa eduskuntapuolueet sitoutuvat nostamaan kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusta vähintään 2 miljardilla eurolla sekä kuntien määrän karsimista noin sataan.

03.10.2020 Uutinen
Tuki saatava toimimaan, kun oppivelvollisuutta laajennetaan – ”Tarttettais muutakin kuin niitä hienoja aikeita”

”Saattaen vaihtaminen” oli sanapari, jota toisteltiin taajaan, kun opettajat, opiskelijat, kansanedustajat ja virkamiehet kokoontuivat keskustelemaan oppivelvollisuuden uudistuksesta. Tarvitaan toimivaa oppimisen tukea, riittävästi opinto-ohjausta ja mahdollisuus opetuksen kannalta olennaisten tietojen siirtoon, jotta koulutuksen ketju toimii eikä nuori pääse putoamaan.

25.09.2020 Uutinen
Valinnaiset ammatillisten tutkintojen osat vaativat vielä kehittämistä ja täydentämistä

OAJ:n mielestä ammatillisten perustutkintojen uusia, kaikille yhteisiä valinnaisia tutkinnon osia pitää vielä kehittää ja täydentää ennen niiden käyttöönottoa.

22.09.2020 Lausunto
Ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteisiin tulossa tarkistuksia

Ammatillisen toisen asteen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteisiin ehdotetaan tarkistuksia. OAJ:n mielestä painokertoimilla ja kustannusryhmittelyllä voidaan kyllä ohjata toimintaa, mutta perusongelmaa, rahoituksen riittämättömyyttä, niillä ei korjata. Rahoituksen siirrot saman toiminnan sisällä eivät kasvata resurssien kokonaisuutta.

21.09.2020 Lausunto
Opetusta annetaan nyt monella tavalla – miten käy opetuksen laadun?

Etäopetus on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Kiitos opettajat, etäkoulussa on tehty ihmeitä. Nämä viestit toistuivat keväällä otsikoissa. Nyt koronakoulukeskustelussa on siirrytty poikkeusjärjestelyiden täyttämään hybridisyksyyn. Olennaista on satsata opetuksen laatuun ja siihen, että opettajalla on mahdollisuus tehdä työnsä hyvin, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

17.09.2020 Blogi
Koulutusviennin esteitä puretaan ammatillisella toisella asteella

Koulutusviennin esteitä ollaan purkamassa ammatilliselta toiselta asteelta. Koulutusvientikokeilut alkoivat vuonna 2017 ja ne päättyvät vuoden 2020 lopussa. Kokeilut ovat osoittaneet, että lainsäädäntöä on tarpeen muuttaa.

16.09.2020 Lausunto
Oppivelvollisuuslait pian eduskunnassa – katso OAJ:n oppivelvollisuusseminaarin tallenne tästä

Mistä oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse? Miksi uudistus tehdään ja miten rahoitus järjestetään? OAJ:n seminaarissa pureuduttiin oppivelvollisuuden laajentamiseen monesta eri näkökulmasta. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa alta.

15.09.2020 Uutinen